ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η Διεθνής Αμνηστία εκφράζει σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τις συνεχιζόμενες ποινικές διώξεις του αντιρρησία συνείδησης Λάζαρου Πετρομελίδη, ο οποίος αντιμετωπίζει εκ νέου δίκη στις 16 Δεκεμβρίου, στο Ναυτοδικείο Πειραιά, κατηγορούμενος για δύο ανυποταξίες.
Ο Λάζαρος Πετρομελίδης, Πρόεδρος του Συνδέσμου Αντιρρησιών Συνείδησης, αρνήθηκε να υπηρετήσει στρατιωτική θητεία για λόγους συνείδησης το 1992 και έκτοτε έχει υποστεί επανειλημμένες ποινικές διώξεις. Αρνήθηκε να υπηρετήσει την εναλλακτική υπηρεσία που του προσφέρθηκε, καθώς θα τον απομάκρυνε σε μεγάλη απόσταση από την οικογένειά του και είχε εξαιρετικά τιμωρητική διάρκεια: 7,5 φορές τη διάρκεια της στρατιωτικής θητείας που θα όφειλε να υπηρετήσει διαφορετικά.
Στην προηγούμενη δίκη του, στις 12 Ιουνίου 2003, ο Λάζαρος Πετρομελίδης καταδικάστηκε για ανυποταξία σε ποινή φυλάκισης 20 μηνών με τριετή αναστολή. Αν καταδικαστεί πάλι στην επικείμενη δίκη, η προηγούμενη αναστολή της ποινής θα αρθεί και επομένως θα φυλακιστεί αμέσως.
Η Διεθνής Αμνηστία θεωρεί ότι η προηγούμενη καταδίκη του Λάζαρου Πετρομελίδη παραβιάζει το δικαίωμά του να υπηρετήσει εναλλακτική πολιτική υπηρεσία που δεν θα αποτελεί δυσμενή διάκριση και δεν θα έχει τιμωρητική διάρκεια. Αν επομένως φυλακιστεί λόγω των κατηγοριών για ανυποταξία, η παγκόσμια οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα τον υιοθετήσει ως κρατούμενο συνείδησης και θα ζητήσει την άμεση και χωρίς όρους απελευθέρωσή του.
«Οι αντιρρησίες συνείδησης πρέπει να έχουν το δικαίωμα να υπηρετούν εναλλακτική πολιτική υπηρεσία που δεν θα είναι τιμωρητικής φύσεως ή διάρκειας. Εντούτοις, η εναλλακτική πολιτική υπηρεσία στην Ελλάδα, τόσο στον νόμο όσο και στην πράξη, εξακολουθεί να είναι τιμωρητικής φύσεως και να μεροληπτεί εις βάρος των αντιρρησιών συνείδησης», δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία.
Η Διεθνής Αμνηστία ζητά από τις ελληνικές αρχές να παύσουν τις ποινικές διώξεις εναντίον όλων των αντιρρησιών συνείδησης και να καθιερώσουν επειγόντως μια εναλλακτική πολιτική υπηρεσία σύμφωνη με τα ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα και τις συστάσεις. Προς αυτή την κατεύθυνση, η οργάνωση ζητά από τις Ελληνικές αρχές να αναθεωρήσουν τον Νόμο 2510/97 ώστε να διασφαλίζεται ότι:
- η εναλλακτική υπηρεσία δεν έχει διάρκεια με χαρακτήρα τιμωρίας και διάκρισης,
- υπάγεται εξ' ολοκλήρου σε μη στρατιωτικές αρχές (περιλαμβανομένης και της εξέτασης των αιτήσεων των αντιρρησιών συνείδησης),
- οι αντιρρησίες συνείδησης έχουν το δικαίωμα να διεκδικούν αυτήν την ιδιότητα οποιαδήποτε στιγμή, τόσο πριν όσο και μετά την ένταξή τους στις ένοπλες δυνάμεις,
- δεν είναι ποτέ δυνατόν να εκπέσουν από το δικαίωμα να υπηρετούν εναλλακτική πολιτική υπηρεσία, ακόμα και σε καιρό πολέμου,
- δεν εκπίπτουν του δικαιώματος στην εναλλακτική πολιτική υπηρεσία ή στην άοπλη στρατιωτική θητεία όσοι αντιρρησίες συνείδησης πραγματοποιούν συνδικαλιστικές δραστηριότητες ή συμμετέχουν σε απεργία κατά τη διάρκεια της εναλλακτικής τους υπηρεσίας,
- οι αντιρρησίες συνείδησης, για τους οποίους εκκρεμούν διώξεις, θα ανακτήσουν πλήρως τα πολιτικά και ατομικά τους δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένων του δικαιώματος εξόδου από τη χώρα, του δικαιώματος για διαβατήριο και δελτίο ταυτότητας και του δικαιώματος εκλέγειν και εκλέγεσθαι.
Παρόμοιες ανησυχίες έχουν εκφράσει επίσης ο Συνήγορος του Πολίτη και η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.
Γενικές πληροφορίες
Ο Λάζαρος Πετρομελίδης αναγνωρίστηκε ως αντιρρησίας συνείδησης τον Νοέμβριο του 1998 και κλήθηκε να εκτελέσει 30 μήνες εναλλακτική πολιτική υπηρεσία σε Κέντρο Υγείας στο Κιλκίς, περίπου 550 χλμ. μακριά από το σπίτι του. Σύμφωνα με τις τότε ισχύουσες διατάξεις, η στρατιωτική θητεία για έναν άντρα της ηλικίας του και της οικογενειακής του κατάστασης (παντρεμένος και πατέρας ανήλικου παιδιού) θα διαρκούσε στην πράξη 4 μήνες (δεδομένου του δικαιώματος εξαγοράς των 8 από τους 12 μήνες της θητείας) και θα εκτελούνταν κοντά στον τόπο κατοικίας του. Αρνήθηκε να εκτελέσει την υπηρεσία αυτή, με το σκεπτικό ότι έχει διάρκεια με χαρακτήρα τιμωρίας και διάκρισης και στις 10 Φεβρουαρίου του 1999 του αφαιρέθηκε το δικαίωμα στην αντίρρηση συνείδησης. Ακολούθως αρνήθηκε να καταταγεί για στρατιωτική θητεία στις 26 Ιουλίου του 1999 και στις 3 Ιουλίου 2003. Έως σήμερα έχει φυλακιστεί 3 φορές.
Ο Λάζαρος Πετρομελίδης εξακολουθεί να λαμβάνει τακτικά προσκλήσεις κατάταξης στον στρατό, οπότε διώκεται κάθε φορά εκ νέου για ανυποταξία, λόγω της άρνησής του ως αντιρρησίας συνείδησης να υπηρετήσει στρατιωτική θητεία.
Οι ανησυχίες της Διεθνούς Αμνηστίας περιγράφονται λεπτομερώς στην έκθεση με τίτλο: «Ελλάδα: Να είσαι στον στρατό ή να επιλέγεις να μην είσαι: ο συνεχιζόμενος διωγμός των αντιρρησιών συνείδησης» (Ιούνιος 2003, AI Index: EUR 25/003/2003), διαθέσιμη στη διεύθυνση http://web.amnesty.org/library/index/engeur250032003.
Για περισσότερες πληροφορίες και συνεντεύξεις:
Γεράσιμος Κουβαράς, Διευθυντής Ελληνικού Τμήματος Διεθνούς Αμνηστίας, τηλ. 210-3600087
Κωστής Παπαϊωάννου, εκπρόσωπος Ελληνικού Τμήματος Διεθνούς Αμνηστίας, τηλ. 6972-727577
Νίκος Μαστρακούλης, υπεύθυνος προβολής Ελλ. Τμήματος Διεθνούς Αμνηστίας, τηλ. 6932-069477
Πηγή: athens.indymedia αναδημοσίευση από Διεθνή Αμνηστία