Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2017

Συνάντηση της Διεθνούς Αμνηστίας με τον αναπληρωτή υπουργό εθνικής άμυνας για τις πολλαπλές παραβιάσεις δικαιωμάτων των αντιρρησιών συνείδησης


  • Αλλεπάλληλες επικρίσεις και καταδίκες από ΟΗΕ και ευρωπαϊκά όργανα ανθρωπίνων δικαιωμάτων
  • Δέσμευση του ΑΝΥΕΘΑ για νομοσχέδιο μέχρι το τέλος του έτους
Σήμερα 18 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση αντιπροσωπείας του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Δημήτρη Βίτσα, για το ζήτημα των συνεχιζόμενων πολλαπλών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των αντιρρησιών συνείδησης στην Ελλάδα.
Η Διεθνής Αμνηστία εξέφρασε τη λύπη της για το γεγονός πως ένα ακόμα νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ, το οποίο συζητείται αυτές τις μέρες στο ελληνικό κοινοβούλιο, παρά το γεγονός ότι περιλαμβάνει κάποιες διατάξεις για στρατολογικά θέματα, ωστόσο αποτυγχάνει να επιλύσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αντιρρησίες συνείδησης και τα οποία εκθέτουν την Ελλάδα διεθνώς.
Η αντιπροσωπεία της Διεθνούς Αμνηστίας επισήμανε ότι τα τελευταία δύο χρόνια, πέντε διαφορετικά διεθνή όργανα (Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, Γραφείο του Ύπατου Αρμοστή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΟΗΕ) έχουν ασχοληθεί με ζητήματα παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των αντιρρησιών συνείδησης στην Ελλάδα.
Η αντιπροσωπεία επανέλαβε τις συστάσεις της Διεθνούς Αμνηστίας ώστε να εναρμονιστεί η ελληνική νομοθεσία με το διεθνές δίκαιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τα διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα. Μεταξύ άλλων, τέθηκαν τα ζητήματα της τιμωρητικής διάρκειας της εναλλακτικής υπηρεσίας, της προβληματικής διαδικασίας εξέτασης των αιτούντων να αναγνωριστούν ως αντιρρησίες συνείδησης, των αλλεπάλληλων προστίμων και διώξεων αντιρρησιών συνείδησης από στρατοδικεία, καθώς και των διακρίσεων που υφίστανται οι αντιρρησίες συνείδησης άνω των 35 ετών, όσον αφορά την εξαγορά της εναλλακτικής υπηρεσίας.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας δεσμεύτηκε ότι τα ζητήματα αυτά θα εξεταστούν στο πλαίσιο νομοσχεδίου για τα δικαιώματα στρατιωτικών, αντιρρησιών συνείδησης και ανυπότακτων που αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση μέχρι το τέλος του έτους.

 Πηγή: Διεθνής Αμνηστία

Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2017

Το μαρτύριο συνεχίζεται – η ιστορία ενός Νοτιοκορεάτη αντιρρησία συνείδησης





Ο Νοτιοκορεάτης δικηγόρος Baek Jong-keon αποφυλακίστηκε φέτος τον Μάιο αφότου εξέτισε 15 μήνες φυλάκιση. Ποιο ήταν το έγκλημά του; Αρνήθηκε την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία εξαιτίας των θρησκευτικών του πεποιθήσεων. Η Νότια Κορέα είναι μια από τις λίγες χώρες στον κόσμο που δεν παρέχει μια γνήσια πολιτική εναλλακτική στην υποχρεωτική στρατιωτική θητεία. 

Η Νότια Κορέα φυλακίζει περισσότερα άτομα εξαιτίας της συνειδησιακής τους αντίρρησης στην στρατιωτική θητεία απ’ ό,τι ο υπόλοιπος κόσμος μαζί, με εκατοντάδες κυρίως νεαρούς άντρες να φυλακίζονται κάθε χρόνο. Οι περισσότεροι αντιτίθενται στην στρατιωτική θητεία για θρησκευτικούς ή πασιφιστικούς λόγους. 

Στο κείμενο αυτό ο Baek εξηγεί τις καταστροφικές και εν δυνάμει μακροχρόνιες συνέπειες της άδικης καταδίκης του, που οδήγησε στο να του αφαιρεθεί η άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ως δικηγόρου, και γιατί συνεχίζει να διεξάγει εκστρατεία για αλλαγή. 

Ενώ αναγνωρίζω το καθήκον μου ως πολίτης της Νότιας Κορέας, είμαι επίσης Μάρτυρας του Ιεχωβά και αντιτίθεμαι σε οποιαδήποτε μορφή μιλιταρισμού. Είναι μια αξία βαθιά ριζωμένη στις θρησκευτικές μας διδασκαλίες. Χωρίς έναν «νόμιμο» λόγο να αρνηθούν να φέρουν όπλα, οι αντιρρησίες συνείδησης στην Νότια Κορέα συχνά φυλακίζονται εξαιτίας της άσκησης του δικαιώματός τους στην ελευθερίας σκέψης συνείδησης και θρησκείας ή πεποίθησης.

«Η κατάσταση δεν βελτιώνεται για τους αντιρρησίες συνείδησης. Ένας-ένας στέλνονται στη φυλακή μαζί με δολοφόνους, βιαστές και άλλους εγκληματίες»
-Baek Jong-keon, δικηγόρος και αντιρρησίας συνείδησης
Αναπόφευκτά, η θρησκευτική μου πίστη οδήγησε σε ένα πολύ άδικο αποτέλεσμα. Καταδικάστηκα σε 18 μήνες φυλάκιση και ο Κορεατικός Δικηγορικός Σύλλογος ανέστειλε την άδεια ασκήσεως επαγγέλματός μου ως δικηγόρου, για πέντε χρόνια. Τώρα δουλεύω σε ένα μικρό δικηγορικό γραφείο ως βοηθός και προσφέρω ηθική στήριξη σε άλλους αντιρρησίες συνείδησης καθώς δεν μπορώ να τους υπερασπιστώ στο δικαστήριο όπως πριν. Πολλοί αντιρρησίες συνείδησης τιμωρούνται διπλά καθώς οργανισμοί που συνδέονται με την κυβέρνηση και πολλές ιδιωτικές επιχειρήσεις αρνούνται να προσλάβουν αιτούντες που έχουν ποινικό μητρώο.

Όταν ετοιμαζόμουν για τις εξετάσεις του δικηγορικού συλλόγου το 2008, άνθρωποι στον περίγυρό μου παραξενεύονταν. «Γιατί προσπαθείς αφού ξέρεις ότι έτσι κι αλλιώς η άδειά σου τελικά θα ανασταλεί;», ρωτούσαν. Τους έλεγα ότι θέλω να γίνω δικηγόρος όχι μόνο για τον εαυτό μου αλλά επίσης για να υπερασπίζομαι τους συντρόφους μου αντιρρησίες συνείδησης, για τους οποίους νοιάζομαι βαθιά.

Μαρτύριο

Όταν βρισκόμουν φυλακισμένος, ήταν οδυνηρό να βλέπω νέους αντιρρησίες συνείδησης να φυλακίζονται κι αυτοί στο Σωφρονιστικό Κέντρο Νάμπου της Σεούλ, αλλά συνέχιζαν να έρχονται. Με πονάει να ξέρω ότι ο ξάδερφός μου και ο μικρότερος αδερφός μου θα αντιμετωπίσουν την ίδια μοίρα εφόσον η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας συνεχίζει να κωφεύει στο δίκαιο αίτημά μας για μια πολιτική εναλλακτική στη στρατιωτική θητεία.

Επανειλημμένα η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ έχει καλέσει την κυβέρνηση της Νότιας Κορέας να αναγνωρίσει το δικαίωμά μας να εξαιρούμαστε από τη στρατιωτική θητεία. Παρότι ο Πρόεδρος Μουν υποσχέθηκε ότι θα παρείχε ένα εναλλακτικό σύστημα στρατιωτικής θητείας, η κυβέρνηση, μέχρι σήμερα, παραμένει αδιάφορη μπροστά στις εκκλήσεις μας. Ωστόσο, δικαστές σε χαμηλότερους βαθμούς στέκονται στο πλευρό μας με αποφάσεις υπέρ των αντιρρησιών συνείδησης. Αυτές οι αποφάσεις δίνουν δημοσιότητα στο θέμα και ελπίζω ότι θα πιέσουν την κυβέρνηση να αντιδράσει.

Τον Μάιο, καθώς απολυόμουν από το Σωφρονιστικό Κέντρο Νάμπου της Σεούλ, o Πρόεδρος Moon Jae-in είχε αναλάβει καθήκοντα και είχα περισσότερες ελπίδες για αλλαγή. Αλλά μέχρι σήμερα η κατάσταση δεν βελτιώνεται για τους αντιρρησίες συνείδησης. Ένας-ένας στέλνονται στη φυλακή μαζί με δολοφόνους, βιαστές και άλλους εγκληματίες.

Η καρδιά μου ραγίζει καθώς το σύστημα στρατιωτικής θητείας συνεχίζει να βασανίζει την οικογένειά μου και άλλους αντιρρησίες συνείδησης. Επί χρόνια μεταχειρίζονται τους αντιρρησίες συνείδησης ως εγκληματίες στη Νότια Κορέα. Έτσι, είναι σημαντικό για μένα να αντισταθώ. Έχω ξανακάνει αίτηση στον Δικηγορικό Σύλλογο της Κορέας για την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος και ελπίζω να με αποκαταστήσουν. Θα είναι μια μικρή νίκη, αλλά για να κάνω αυτό που μου αναλογεί όσον αφορά το να επηρεάσω την κοινή γνώμη και να αλλάξω τις αντιλήψεις, θα πρέπει να κάνω αυτά τα μικρά βήματα.

Πηγή: Διεθνής Αμνηστία