Τετάρτη 18 Μαΐου 2005

Ελλάδα: Η Παγκόσμια Ημέρα Αντιρρησιών Συνείδησης στιγματίστηκε από τις διώξεις άλλων τεσσάρων αντιρρησιών συνείδησης

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
18 Μαΐου 2005

«Η Ελλάδα εξακολουθεί να καταδικάζει ανθρώπους επειδή ασκούν το δικαίωμά τους στην ελευθερία της σκέψης, της συνείδησης και της θρησκείας», δήλωσε σήμερα η Διεθνής Αμνηστία, καθώς ο ιδεολογικός αντιρρησίας συνείδησης Νίκος Μπαλτούκας καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης δεκαπέντε μηνών και ο θρησκευτικός αντιρρησίας συνείδησης Ανδρέας Αναστασίου σε ποινή φυλάκισης έξι μηνών επειδή αρνήθηκαν να υπηρετήσουν την εφεδρική στρατιωτική τους θητεία, ο θρησκευτικός αντιρρησίας συνείδησης Μακεδόνας Αλεξανδρίδης καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης έξι μηνών επειδή αρνήθηκε να υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία και για τον ίδιο λόγο ο θρησκευτικός αντιρρησίας συνείδησης Γεώργιος Κουτσομανωλάκης παραμένει προφυλακισμένος εν αναμονή της δίκης του τη Δευτέρα 23 Μαΐου.

«Το δικαίωμα της άρνησης εκτέλεσης στρατιωτικής θητείας αποτελεί θεμιτή άσκηση του δικαιώματος στην ελευθερία σκέψης, συνείδησης και θρησκείας και είναι καιρός η Ελλάδα να το σεβαστεί αυτό», τόνισε η Διεθνής Αμνηστία.

Ο Νίκος Μπαλτούκας, 37 ετών, είχε υπηρετήσει την στρατιωτική του θητεία στον ελληνικό στρατό το 1990-91 αλλά, όταν κλήθηκε για εφεδρική στρατιωτική θητεία στις 31 Οκτωβρίου 2004, αρνήθηκε για λόγους συνείδησης να παρουσιαστεί. Έτσι κατηγορήθηκε για ανυποταξία και παραπέμφθηκε σε δίκη σήμερα στο Στρατοδικείο Ξάνθης, όπου καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης δεκαπέντε μηνών. Ο Ανδρέας Αναστασίου είχε επίσης υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία στον ελληνικό στρατό, κατόπιν όμως έγινε Μάρτυρας του Ιεχωβά, οπότε όταν κλήθηκε για εφεδρική στρατιωτική θητεία αρνήθηκε για λόγους συνείδησης να παρουσιαστεί. Ο Ανδρέας Αναστασίου καταδικάστηκε χτες, 17 Μαΐου, από το Στρατοδικείο Λάρισας σε ποινή φυλάκισης 6 μηνών για ανυπακοή και ανυποταξία. Η Διεθνής Αμνηστία επισημαίνει ότι πρόσφατα, στις 7 Απριλίου, το Αναθεωρητικό Στρατοδικείο Αθηνών αθώωσε τον θρησκευτικό αντιρρησία συνείδησης Διονύση Αβλαστημίδη, που επίσης κατηγορούνταν για ανυποταξία επειδή δεν υπηρέτησε την εφεδρική στρατιωτική του θητεία, και ζητά όλοι οι αντιρρησίες συνείδησης, συμπεριλαμβανομένων των Μπαλτούκα και Αναστασίου, να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο, χωρίς διακρίσεις.

Ο Μακεδόνας Αλεξανδρίδης είχε υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία στον ρωσικό στρατό. Αργότερα έγινε Μάρτυρας του Ιεχωβά, οπότε όταν κλήθηκε από τον ελληνικό στρατό να παρουσιαστεί για στρατιωτική θητεία, ζήτησε αντ’ αυτού να υπηρετήσει εναλλακτική πολιτική υπηρεσία – κάτι που, σύμφωνα με τον Νόμο 2510/97, δεν επιτρέπεται για όσους έχουν ήδη υπηρετήσει στις ένοπλες δυνάμεις. Ο Αλεξανδρίδης καταδικάστηκε στις 10 Μαΐου για ανυπακοή σε ποινή φυλάκισης 6 μηνών από το Στρατοδικείο Ιωαννίνων. Η Διεθνής Αμνηστία επισημαίνει ότι και πάλι πρόσφατα, την 1η Απριλίου, το Στρατοδικείο Αθηνών αθώωσε τον θρησκευτικό αντιρρησία συνείδησης Σεργκέι Γκουτάροφ, που κατηγορούνταν για ανυποταξία για τον ίδιο ακριβώς λόγο και ζητά όλοι οι αντιρρησίες συνείδησης, συμπεριλαμβανομένου του Αλεξανδρίδη, να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο, χωρίς διακρίσεις.

Ο Γεώργιος Κουτσομανωλάκης, 45 ετών, κατηγορήθηκε για ανυποταξία το 1979, όταν δεν υπήρχε εναλλακτική πολιτική κοινωνική υπηρεσία στην Ελλάδα, επειδή ως Μάρτυρας του Ιεχωβά αρνήθηκε να υπηρετήσει στρατιωτική θητεία για λόγους συνείδησης. Συνελήφθη στις 12 Μαΐου 2005 στη Ρόδο και στις 16 Μαΐου μεταφέρθηκε στις φυλακές Κορυδαλλού στην Αθήνα, όπου παραμένει προφυλακισμένος μέχρι τη δίκη του στο Στρατοδικείο Αθηνών την ερχόμενη Δευτέρα 23 Μαΐου. Η Διεθνής Αμνηστία τον έχει υιοθετήσει ως κρατούμενο συνείδησης και ζητά την άμεση και χωρίς όρους απελευθέρωσή του.

Με την ευκαιρία της 15ης Μαΐου, Παγκόσμιας Ημέρας για τους Αντιρρησίες Συνείδησης, η Διεθνής Αμνηστία δημοσίευσε νέα έκθεση για την Ελλάδα, με τίτλο: «Τιμωρούνται για τα πιστεύω τους: πώς οι αντιρρησίες συνείδησης εξακολουθούν να στερούνται των δικαιωμάτων τους» (www.amnesty.org.gr/news/2005-05-11-1.htm, AI Index: EUR 25/007/2005), στην οποία η οργάνωση εκφράζει τις σοβαρές της ανησυχίες για τις συνεχιζόμενες διώξεις εναντίον των αντιρρησιών συνείδησης στην Ελλάδα και για το γεγονός ότι η Ελληνική νομοθεσία περί στράτευσης και αντίρρησης συνείδησης, συγκεκριμένα ο Νόμος 2510/97, εξακολουθεί να υπολείπεται των διεθνών προτύπων.

Κατά συνέπεια η οργάνωση ζητά την αναθεώρηση του ελληνικού νομικού πλαισίου ώστε να διασφαλίζεται ότι η εναλλακτική πολιτική υπηρεσία δεν θα έχει διάρκεια με χαρακτήρα τιμωρίας και διάκρισης, θα υπάγεται εξ ολοκλήρου σε μη στρατιωτικές αρχές (περιλαμβανομένης και της εξέτασης των αιτήσεων των αντιρρησιών συνείδησης), οι αντιρρησίες συνείδησης θα έχουν το δικαίωμα να διεκδικούν αυτήν την ιδιότητα οποιαδήποτε στιγμή, τόσο πριν όσο και μετά την ένταξή τους στις ένοπλες δυνάμεις, και δεν θα είναι ποτέ δυνατόν να εκπέσουν από το δικαίωμα να υπηρετούν εναλλακτική υπηρεσία, ακόμα και σε καιρό πολέμου.

Επίσης η Διεθνής Αμνηστία ζητά την αναθεώρηση των διατάξεων που ορίζουν ότι οι αντιρρησίες συνείδησης που πραγματοποιούν συνδικαλιστικές δραστηριότητες ή συμμετέχουν σε απεργία κατά τη διάρκεια της εναλλακτικής τους υπηρεσίας εκπίπτουν του δικαιώματός τους στην εναλλακτική υπηρεσία ή στην άοπλη στρατιωτική θητεία. Η οργάνωση καλεί επιπλέον τις ελληνικές αρχές να διασφαλίσουν ότι οι αντιρρησίες συνείδησης θα ανακτήσουν πλήρως τα ατομικά και πολιτικά τους δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένων του δικαιώματος να ταξιδεύουν εκτός συνόρων, του δικαιώματος να έχουν ταυτότητα και διαβατήριο και του δικαιώματος στο εκλέγειν και εκλέγεσθαι. Παρόμοιες ανησυχίες έχουν εκφράσει επίσης ο Συνήγορος του Πολίτη και η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

«Καλούμε τις ελληνικές αρχές να συμμορφωθούν με τα ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα και συστάσεις και να θέσουν τέλος σε όλες τις διώξεις, τις φυλακίσεις και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των αντιρρησιών συνείδησης», κατέληξε η Διεθνής Αμνηστία.

Εκστρατεία Διεθνούς Αμνηστίας 

Η διεθνής οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων καλεί τον κόσμο να συμμετάσχει στη διεθνή εκστρατεία «Ελλάδα: ‘Παύσατε πυρ’ για τους αντιρρησίες συνείδησης!», υπογράφοντας την έκκληση προς τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, κ. Κώστα Καραμανλή, ως διαμαρτυρία για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των διωκόμενων αντιρρησιών συνείδησης στην Ελλάδα.
Η έκκληση βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση: www.amnesty.org.gr/actnow/gre20050331.htm στα ελληνικά και τα αγγλικά. Οι ενδιαφερόμενοι, είτε συμπληρώνουν απλώς τα στοιχεία τους (όνομα και ταχυδρομική διεύθυνση) και στέλνουν την έκκληση μέσω e-mail στο Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας, είτε τυπώνουν την έκκληση, συμπληρώνουν τα στοιχεία τους και τη στέλνουν στα γραφεία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας (Σίνα 30, 10672 Αθήνα, fax 210-3638016), που έχει αναλάβει να προωθήσει τις σχετικές εκκλήσεις στον κ. Καραμανλή.

Για περισσότερες πληροφορίες και συνεντεύξεις:

Γεράσιμος Κουβαράς, Διευθυντής Ελληνικού Τμήματος Διεθνούς Αμνηστίας, τηλ. 210-3600087
Νίκος Μαστρακούλης, υπεύθυνος Τύπου, τηλ. 6932-069477

Πηγή: Διεθνής Αμνηστία