Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2007

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΗΠΑ: Να γίνει σεβαστή η ελευθερία συνείδησης αντιρρησία πολέμου

3 Φεβρουαρίου 2007

Εν όψει της δίκης του Έρεν Γουατάντα, τη Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου, για την άρνησή του να συμμετάσχει στον πόλεμο του Ιράκ, η Διεθνής Αμνηστία δήλωσε ότι τυχόν καταδίκη του θα αποτελέσει παραβίαση των διεθνώς αναγνωρισμένων δικαιωμάτων στην αντίρρηση συνείδησης.
«Σε περίπτωση που ο Έρεν Γουατάντα κριθεί ένοχος, η Διεθνής Αμνηστία θα τον θεωρήσει κρατούμενο για λόγους συνείδησης και θα ζητήσει την άμεση και άνευ όρων αποφυλάκισή του», δήλωσε η Σούζαν Λι, Διευθύντρια του Προγράμματος Έρευνας και Δράσης της Διεθνούς Αμνηστίας για την Αμερικανική Ήπειρο.
Ο 28χρονος Υπολοχαγός του Στρατού Έρεν Γουατάντα αντιμετωπίζει πιθανή καταδίκη σε φυλάκιση τεσσάρων ετών κατηγορούμενος για «μη μετακίνηση» (λόγω της άρνησής του να αποσταλεί στο Ιράκ τον Ιούνιο του 2006) και για «συμπεριφορά ανάρμοστη για αξιωματικό» (εξ αιτίας των δημοσίων σχολίων του αναφορικά με τις αντιρρήσεις του για τον πόλεμο στο Ιράκ).
Ο Έρεν Γουατάντα έχει δηλώσει ότι η άρνησή του βασίζεται στην πεποίθησή του ότι ο πόλεμος στο Ιράκ είναι παράνομος και ανήθικος. Σε προκαταρκτική ακροαματική διαδικασία στο στρατοδικείο στις 16 Ιανουαρίου, στρατιωτικός δικαστής αποφάνθηκε ότι δεν είχε δικαίωμα να βασίσει την υπεράσπισή του στη νομιμότητα του πολέμου στο Ιράκ.
Ωστόσο, το δικαίωμα άρνησης εκτέλεσης στρατιωτικής υπηρεσίας για λόγους συνείδησης, σκέψης ή θρησκεύματος προστατεύεται με βάση τα διεθνή θεσμικά κείμενα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, μεταξύ άλλων από το ’ρθρο 18 της Οικουμενικής Διακήρυξης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΟΔΔΑ) και το ’ρθρο 18 του Διεθνούς Συμφώνου για τα Αστικά και Πολιτικά Δικαιώματα (ICCPR), το οποίο έχουν επικυρώσει οι ΗΠΑ.
Ο Έρεν Γουατάντα κατατάχθηκε στον στρατό το 2003 για τριετή θητεία, η οποία επρόκειτο να λήξει τον Δεκέμβριο του 2006. Τον Ιανουάριο του 2006, υπέβαλε στους διοικητές του επιστολή, στην οποία περιέγραφε τους λόγους άρνησής του να συμμετάσχει στον πόλεμο του Ιράκ και ζητούσε να παραιτηθεί από τον στρατό. Δεν υπέβαλε επισήμως αίτηση να αναγνωριστεί ως αντιρρησίας συνείδησης, γιατί οι στρατιωτικοί κανονισμοί των ΗΠΑ ορίζουν ότι όποιος ζητά να του αναγνωριστεί αυτή η ιδιότητα πρέπει να αντιτάσσεται στον πόλεμο σε οποιαδήποτε μορφή του. Δεν προβλέπουν την αναγνώριση της ιδιότητας του αντιρρησία συνείδησης με βάση την αντίρρηση για συγκεκριμένο πόλεμο.
Στην επιστολή του, ο Έρεν Γουατάντα δήλωνε: «Πιστεύω σε αυτήν την υπόθεση τόσο έντονα, ώστε θα έμενα στη φυλακή ή θα πέθαινα για αυτήν την πεποίθηση. Θα δεχόμουν οποιαδήποτε τιμωρία και θα έβρισκα παρηγοριά στην καθαρή και διαυγή συνείδησή μου, τη στιγμή που ο ευκολότερος δρόμος, ο ασφαλέστερος δρόμος θα ήταν να υπηρετήσω τον ένα μου χρόνο στο Ιράκ». Τον Μάιο του 2006 έλαβε απάντηση, που δήλωνε ότι το αίτημά του είχε απορριφθεί. Διατάχθηκε να μετακινηθεί με τη μονάδα του στο Ιράκ τον Ιούνιο του 2006, διαταγή την οποία αρνήθηκε.
Η Διεθνής Αμνηστία θεωρεί κρατουμένους συνείδησης αρκετούς φυλακισμένους αντιρρησίες συνείδησης στις ΗΠΑ. Μεταξύ αυτών ήταν ο Καμίλο Μεχία, που καταδικάστηκε σε φυλάκιση ενός έτους εξ αιτίας των αντιρρήσεών του για τον πόλεμο στο Ιράκ, και ο Αμπντουλάχ Γουέμπστερ, που αρνήθηκε να συμμετάσχει σε αυτόν τον πόλεμο λόγω των θρησκευτικών του πεποιθήσεων. Ένας άλλος, ο Κέβιν Μπέντερμαν, καταδικάστηκε σε φυλάκιση 15 μηνών όταν αρνήθηκε να αποσταλεί εκ νέου στο Ιράκ, εξ αιτίας των σκηνών ερήμωσης, των οποίων στάθηκε μάρτυρας εκεί.

Πηγή: Διεθνής Αμνηστία