Κυριακή, 30 Αυγούστου 2009

ΗΠΑ: ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ ΦΥΛΑΚΙΖΕΤΑΙ ΩΣ ΑΝΤΙΡΡΗΣΙΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ


UA: 221/09 Index: AMR 51/093/2009 USA Ημερομηνία: 24 Αυγούστου 2009

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΕΚΚΛΗΣΗ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ ΦΥΛΑΚΙΖΕΤΑΙ ΩΣ ΑΝΤΙΡΡΗΣΙΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ

Ο Τρέιβις Μπίσοπ, λοχίας στον στρατό των ΗΠΑ, εκτίει ποινή φυλάκισης ενός έτους για την άρνησή του να υπηρετήσει στον στρατό στο Αφγανιστάν εξαιτίας των θρησκευτικών του πεποιθήσεων. Η Διεθνής Αμνηστία τον θεωρεί κρατούμενο συνείδησης, φυλακισμένο για την αντίρρηση συνείδησής του να συμμετάσχει σε πόλεμο.

Η καταδίκη του Τρέιβις Μπίσοπ επιβλήθηκε από στρατοδικείο στις 14 Αυγούστου παρόλο που ο στρατός των ΗΠΑ ακόμα εξέταζε την αίτησή του για να του αναγνωριστεί η ιδιότητα του αντιρρησία συνείδησης. Σε μια δήλωση που έκανε στο στρατοδικείο, ο Τρέιβις Μπίσοπ εξήγησε ότι ανακάλυψε ότι μπορούσε να κάνει αίτηση για να του αναγνωριστεί αυτή η ιδιότητα μόλις μερικές μέρες πριν την προγραμματισμένη αποστολή του στο Αφγανιστάν. Βγήκε αδικαιολογήτως απών την ημέρα της αναχώρησής του για να δώσει στον εαυτό του "χρόνο να προετοιμάσω την διαδικασία αίτησης [για να αναγνωριστώ ως αντιρρησίας συνείδησης]". Βρέθηκε μακριά από την μονάδα του για περίπου μια εβδομάδα, κατά τη διάρκεια της οποίας προετοίμασε την αίτησή του και αναζήτησε νομικές συμβουλές. Επέστρεψε οικειοθελώς, και κατά την επιστροφή του στη μονάδα υπέβαλλε την αίτησή του.
Ο Τρέιβις Μπίσοπ έχει υπηρετήσει στον στρατό των ΗΠΑ από το 2004. Υπηρέτησε στο Ιράκ από τον Αύγουστο του 2006 ως τον Οκτώβριο του 2007. Σύμφωνα με τον δικηγόρο του, είχε αμφιβολίες ως προς το να πάρει μέρος σε στρατιωτικές δράσεις από τότε, αλλά μόνο όταν η μονάδα του διατάχθηκε να αναπτυχθεί στο Αφγανιστάν, τον Φεβρουάριο του 2009, σκέφτηκε να αρνηθεί να πάει. Την περίοδο πριν να κληθεί να μεταβεί [στο Αφγανιστάν], οι θρησκευτικές πεποιθήσεις του Τρέιβις Μπίσοπ έγιναν ισχυρότερες και τον οδήγησαν στο να συμπεράνει ότι δεν θα μπορούσε πλέον να συμμετάσχει σε κανέναν πόλεμο.
Στο στρατοδικείο, ο Τρέιβις Μπίσοπ καταδικάστηκε σε ένα έτος φυλάκισης επειδή βγήκε αδικαιολογήτως απών, παρακράτηση των δύο τρίτων του μισθού του και απόταξη. Βρίσκεται φυλακισμένος στην Φυλακή της κομητείας Bell του Τέξας. Ο δικηγόρος του έχει ασκήσει έφεση κατά της καταδικαστικής απόφασης.

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΓΡΑΨΤΕ ΑΜΜΕΣΑ στα Αγγλικά ή στη δική σας γλώσσα:
· Δηλώνοντας ότι η Διεθνής Αμνηστία θεωρεί τον Τρέιβις Μπίσοπ κρατούμενο συνείδησης, φυλακισμένο μόνο εξαιτίας της αντίρρησής του να συμμετάσχει σε πόλεμο,
· Εξηγώντας ότι, παρόλο που ο Τρέιβις Μπίσοπ βγήκε αδικαιολογήτως απών, το έκανε για να συμπληρώσει την αίτησή του να του αναγνωριστεί η ιδιότητα του αντιρρησία συνείδησης και για να αναζητήσει νομικές συμβουλές, και ακολούθως επιστρέφοντας στη μονάδα του υπέβαλε την αίτηση,
· Ζητώντας να απελευθερωθεί ο Τρέιβις Μπίσοπ, άμεσα και άνευ όρων.

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΙΣ ΕΚΚΛΗΣΕΙΣ ΣΑΝ ΠΡΙΝ ΤΙΣ 5 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2009 ΣΤΟΥΣ:

Commanding Officer of Travis Bishop's Unit
Lieutenant General Rick Lynch
Commanding General
III Corps HQ
1001 761st Tank Battalion Ave.
Bldg. 1001, Room W105
Fort Hood, TX 76544-5005
USA
Salutation: Dear Commanding General

Military Commander
Colonel James H. Jenkins III
Headquarters, 69th Air Defense Artillery Brigade
Building 10053, Battalion Avenue
Fort Hood, TX 76544-5068
USA
Salutation: Dear Commander

COPIES TO:
Travis Bishop’s lawyer
James M. Branum
Attorney at Law
3334 W. Main St., PMB #412
Norman, OK 73072
USA

Επίσης στείλτε αντίγραφα στους διπλωματικούς αντιπροσώπους των ΗΠΑ που βρίσκονται διαπιστευμένοι στις χώρες σας. Παρακαλούμε ελέγξτε με το γραφείο της χώρας σας πριν στείλετε εκκλήσεις μετά την παραπάνω ημερομηνία.

-----------------------------------------------------------------
Υπόδειγμα επιστολής διαμαρτυρίας που μπορείτε να στείλετε

Dear __________

I’m writing to you to draw your attention to the case of Travis Bishop, a sergeant in the US Army who is now serving a one-year prison sentence solely for refusing to serve, declaring his conscientious objection to participate in a war.

Amnesty International considers him to be a prisoner of conscience and demands his immediate and unconditional release. I personally urge you to do so.

I understand that Travis Bishop went absent without leave. But he did so only to complete his application for conscientious objection and seek legal advice. Travis Bishop returned to his unit on his own to submit the application.

I urge you to fully respect the rights of US Army conscientious objectors.

(name)
(address)
(signature)

---------------------------------------------------------

Επιπλέον πληροφορίες

Η Διεθνής Αμνηστία έχει αναγνωρίσει ως κρατούμενους συνείδησης έναν αριθμό στρατιωτών των ΗΠΑ που αρνούνται να υπηρετήσουν στο Ιράκ ή το Αφγανιστάν εξαιτίας της αντίρρησης συνείδησής τους στην ένοπλη σύρραξη. Συμπεριλαμβανομένων του Καμίλο Μεχία, (βλ. http://www.amnesty.org/en/library/info/AMR51/092/2004/en), που είχε καταδικαστεί σε έναν χρόνο φυλάκιση για την αντίρρησή του στην ένοπλη σύρραξη στο Ιράκ το 2004, και του Αμπντάλλαχ Γουέμπστερ, ( http://www.amnesty.org/en/library/info/AMR51/137/2004/en )που είχε αρνηθεί να συμμετάσχει στον ίδιο πόλεμο, εξαιτίας των θρησκευτικών του πεποιθήσεων και είχε καταδικαστεί την ίδια χρονιά σε 14 μήνες φυλάκιση. Άλλος ένας, ο Κέβιν Μπέντερμαν ( http://www.amnesty.org/en/library/info/AMR51/123/2005/en ) είχε καταδικαστεί το 2005 σε 15 μήνες φυλάκιση, όταν αρνήθηκε να ξαναμεταβεί στο Ιράκ λόγω παραβιάσεων που φέρεται να διαπίστωσε εκεί. Ο Αγκουστίν Αγουάγιο ( http://www.amnesty.org/en/library/info/AMR51/041/2007/en ) καταδικάστηκε σε 8 μήνες φυλάκισης για την άρνησή του να συμμετάσχει στην ένοπλη σύρραξη στο Ιράκ. Και οι τέσσερις έχουν πλέον αποφυλακιστεί.
Μερικοί από αυτούς τους αντιρρησίες συνείδησης έχουν περάσει από στρατοδικείο και έχουν καταδικαστεί, παρά το γεγονός ότι εκκρεμούσαν οι αιτήσεις τους για χορήγηση του καθεστώτος του αντιρρησία συνείδησης. Άλλοι καταδικάστηκαν αφού οι αιτήσεις τους είχαν απορριφθεί με την αιτιολογία ότι αντιτίθεντο σε συγκεκριμένους πολέμους και όχι στον πόλεμο γενικά.
Η Διεθνής Αμνηστία πιστεύει ότι το δικαίωμα στην άρνηση εκτέλεσης στρατιωτικής υπηρεσίας για λόγους συνείδησης είναι μέρος της ελευθερίας της σκέψης, συνείδησης και θρησκείας, όπως αναγνωρίζεται στο άρθρο 18 της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και στο άρθρο 18 του Διεθνούς Συμφώνου για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα, τα οποία οι ΗΠΑ έχουν επικυρώσει.
Η Διεθνής Αμνηστία θεωρεί αντιρρησία συνείδησης οποιοδήποτε που, για λόγους συνείδησης ή βαθιάς πεποίθησης, είτε αρνείται να εκτελέσει κάθε είδους υπηρεσία στις ένοπλες δυνάμεις, είτε αιτείται για να πάρει το καθεστώς του μη μάχιμου. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει άρνηση συμμετοχής σε έναν πόλεμο επειδή κάποιος διαφωνεί με τους σκοπούς του ή τον τρόπο με τον οποίο διεξάγεται, ακόμα και αν κανείς δεν αντιτίθεται στο να πάρει μέρος σε όλους τους πολέμους.
Οποτεδήποτε ένα τέτοιο άτομο κρατείται ή φυλακίζεται μόνο γι' αυτές τις πεποιθήσεις του, η Διεθνής Αμνηστία το θεωρεί κρατούμενο συνείδησης, Η Διεθνής Αμνηστία θεωρεί επίσης τους αντιρρησίες συνείδησης κρατούμενους συνείδησης εάν είναι φυλακισμένοι επειδή εγκατέλειψαν τις ένοπλες δυνάμεις χωρίς έγκριση, για λόγους συνείδησης, εάν προηγουμένως είχαν κάνει λογικές ενέργειες για να εξασφαλίσουν την απαλλαγή από τις στρατιωτικές υποχρεώσεις.
Η Διεθνής Αμνηστία αντιτίθεται στη δια της βίας επιστροφή οποιουδήποτε ατόμου σε οποιαδήποτε χώρα όπου θα αντιμετωπίσει σοβαρό κίνδυνο να γίνει κρατούμενος συνείδησης.
UA: 221/09 Index: AMR 51/093/2009 Issue Date: 24 August 2009