Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας για την Αντίρρηση Συνείδησης (15 Μαΐου), η φοιτητική ομάδα της Διεθνούς Αμνηστίας στη Νομική Αθηνών θα πραγματοποιήσει εκδήλωση – συζήτηση για το δικαίωμα στην αντίρρηση συνείδησης την Τετάρτη 12 Μαΐου, στις 17:00, στην αίθουσα 3 του νέου κτηρίου της Νομικής.
Ομιλητές:
- Καλλιόπη Λυκοβαρδή, Ειδικός Επιστήμονας στον Κύκλο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του Συνηγόρου του Πολίτη
- Αθανάσιος Θεοδωρίδης, Μέλος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου
- Γιώργος Καρατζάς, Αντιρρησίας Συνείδησης – Μέλος της θεματικής ομάδας για το Δικαίωμα στην Αντίρρηση Συνείδησης της Διεθνούς Αμνηστίας
- Άγγελος Νικολόπουλος, Αντιρρησίας Συνείδησης – Γραμματέας του Συνδέσμου Αντιρρησιών Συνείδησης
- Αλεξία Τσούνη, Μέλος της θεματικής ομάδας για το Δικαίωμα στην Αντίρρηση Συνείδησης της Διεθνούς Αμνηστίας

Από αριστερά προς δεξιά:
Γιώργος Καρατζάς, Άγγελος Νικολόπουλος, Οδυσσέας Θεοφάνης (μέλος της φοιτητικής ομάδας της Διεθνούς Αμνηστίας στη Νομική Αθηνών), Αθανάσιος Θεοδωρίδης, Αλεξία Τσούνη, Ελένη Βεληβασάκη (συντονίστρια της θεματικής ομάδας για το Δικαίωμα στην Αντίρρηση Συνείδησης της Διεθνούς Αμνηστίας)


Η Διεθνής Αμνηστία θεωρεί αντιρρησία συνείδησης κάθε στρατεύσιμο άτομο το οποίο για λόγους συνείδησης ή βαθιάς πεποίθησης αρνείται να πάρει μέρος άμεσα ή έμμεσα σε πολέμους ή ένοπλες συγκρούσεις και να στρατευθεί. Οι λόγοι συνείδησης ή βαθιάς πεποίθησης μπορεί να εκπορεύονται από θρησκευτικά, ηθικά, ανθρωπιστικά, φιλοσοφικά, πολιτικά ή παρόμοια κίνητρα. Η αντίρρηση συνείδησης είναι θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα και βασική συνιστώσα του δικαιώματος κάθε ατόμου στην ελευθερία σκέψης, συνείδησης και θρησκείας όπως ορίζουν διεθνείς συμβάσεις και έχει αναγνωριστεί από τον ΟΗΕ, το Συμβούλιο της Ευρώπης και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η αντίρρηση συνείδησης προβλέπεται επίσης και στο Σύνταγμα της Ελλάδας.

Πηγη: Διεθνής Αμνηστία