Τρίτη, 18 Ιανουαρίου 2011

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΡΡΗΣΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ & ΤΗΝ ΑΡΝΗΣΗ ΣΤΡΑΤΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΟ

a14 ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΡΡΗΣΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ & ΤΗΝ ΑΡΝΗΣΗ ΣΤΡΑΤΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΟ

Την Παρασκευή 14/1 μια πρωτότυπη και ενδιαφέρουσα εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Νέων Κορίνθου με θέμα το δικαίωμα στην αντίρρηση συνείδησης και την άρνηση στράτευσης.
Στα πλαίσια των προβολών της Ομάδας Σινεφίλ του Κ.Ν.Κ. προβλήθηκε το ντοκυμαντέρ «Ελευθερία συνείδησης», μια ερευνητική ταινία για την αντίρρηση συνείδησης και την ανυποταξία στην Ελλάδα με πλήθος συνεντεύξεων Ελλήνων και ξένων αντιρρησιών, ανάμεσά τους εκπροσώπων διεθνών φορέων όπως το Ευρωπαϊκό Γραφείο για την Αντίρρηση Συνείδησης (EBCO) και η Αντιπολεμική Διεθνής (WRI).

a23 ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΡΡΗΣΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ & ΤΗΝ ΑΡΝΗΣΗ ΣΤΡΑΤΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΟ

Στη συζήτηση που προηγήθηκε της προβολής, το θέμα ανέλυσαν μέλη της Διεθνούς Αμνηστίας και του Συνδέσμου Αντιρρησιών Συνείδησης (Σ.Α.Σ.). Τα μέλη της Διεθνούς Αμνηστίας αναφέρθηκαν στην έννοια της αντίρρησης συνείδησης στην στρατιωτική θητεία, έκαναν μια επισκόπηση της ιστορίας των αντιρρησιών συνείδησης στην Ελλάδα και των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους, και ανέλυσαν τα σημερινά προβλήματα ιδιαίτερα όσον αφορά το θεσμό της εναλλακτικής υπηρεσίας. Ο εκπρόσωπος των Αντιρρησιών Συνείδησης ανέλυσε το ρόλο του στρατού στην ελληνική κοινωνία, των υπέρογκων στρατιωτικών δαπανών και εξοπλισμών και τις επιλογές που έχουν σήμερα οι νέοι που αρνούνται να υπηρετήσουν στρατιωτική θητεία
Μετά τις εισηγήσεις ακολούθησε συζήτηση όπου νέοι ρώτησαν και ενημερώθηκαν για τα δικαιώματά τους αλλά και τις επιπτώσεις των επιλογών των αρνητών στράτευσης στις μέρες μας. Κατά την εκδήλωση συγκεντρώθηκαν και υπογραφές από τη Διεθνή Αμνηστία για τους αντιρρησίες συνείδησης και γενικότερα τα θύματα του στρατού στην αφρικανική χώρα της Ερυθραίας. Ενώ εκτέθηκαν επιστολές από όλον τον κόσμο που είχαν σταλεί στους τότε φυλακισμένους πρώτους ιδεολογικούς αντιρρησίες συνείδησης Μιχάλη Μαραγκάκη και Θανάση Μακρή, τη δεκαετία του ‘80.

Πηγή: Σφεντόνα