Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

Αιγυπτιακό στρατοδικείο «παίζει με τη ζωή» φυλακισμένου μπλόγκερ


13 Οκτωβρίου 2011

Η Διεθνής Αμνηστία κάλεσε σήμερα την αιγυπτιακή στρατιωτική ηγεσία να αφήσει ελεύθερο άμεσα και άνευ όρων ένα φυλακισμένο μπλόγκερ, μετά τη διαταγή του στρατιωτικού εφετείου στο Κάιρο για επανεκδίκαση της υπόθεσής του.
Ο Μάικελ Ναμπίλ Σανάντ, 26χρονος μπλόγκερ, είναι σε άσχημη κατάσταση μετά από 52 ημέρες απεργίας πείνας, διαμαρτυρόμενος ενάντια στη φυλάκισή του.
Η Διεθνής Αμνηστία τον θεωρεί κρατούμενο συνείδησης μετά από τη σύλληψη και την καταδίκη του νωρίτερα φέτος, σε φυλάκιση για τα γραπτά του σχετικά με διαμαρτυρίες στην Αίγυπτο και για κριτική στις ένοπλες δυνάμεις.
«Η δίκη του Μάικελ Ναμπίλ Σανάντ είναι γεμάτη με ψεγάδια και περιττές καθυστερήσεις, και η απόφαση του στρατιωτικού εφετείου για επανεκδίκαση τον ξαναφέρνει στην αφετηρία, παίζοντας βάναυσα με τη ζωή του» δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία.
«Οι κατηγορίες εναντίον του θα πρέπει να καταπέσουν και θα πρέπει να αφεθεί ελεύθερος άμεσα και άνευ όρων. Δεν θα έπρεπε να έχει δικαστεί έτσι κι αλλιώς, πόσο μάλλον σε στρατοδικείο».
«Εξαναγκάζοντάς τον να αντιμετωπίζει τις ίδιες άδικες κατηγορίες από την αρχή ξανά είναι ιδιαίτερα βάναυσο με δεδομένη την ασθενική κατάσταση της υγείας του».
Η επανεκδίκαση [της υπόθεσης] του Μάικελ Ναμπίλ Σανάντ, θα λάβει χώρα ενώπιον στρατοδικείου στις 18 Οκτωβρίου. Θα παραμείνει υπό κράτηση μέχρι τη νέα ημερομηνία της δίκης.
Στο αιγυπτιακό σύστημα στρατοδικείων, οι εφέσεις περιορίζονται σε νομικά σημεία και δεν περιλαμβάνουν μια αναθεώρηση των γεγονότων της υπόθεσης και των στοιχείων.
Η Διεθνής Αμνηστία αντιτίθεται στη δίκη πολιτών από στρατοδικεία και θεωρεί τα δικαστήρια αυτά ως θεμελιωδώς άδικα, καθώς στερούν τους κατηγορούμενους από κάποιες από τις βασικές εγγυήσεις δίκαιης δίκης, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος στην έφεση.
Από τότε που οι διαμαρτυρίες ξεκίνησαν στην Αίγυπτο στην αρχή του έτους, κάπου 12.000 άτομα έχουν παραπεμφθεί σε στρατοδικεία.
Μετά τη σύλληψη του μπλόγκερ στο σπίτι του στο Κάιρο στις 28 Μαρτίου, ένα στρατοδικείο τον καταδίκασε στις 10 Απριλίου σε τρία χρόνια φυλάκιση για την κριτική του στο στρατό για τη χρήση βίας εναντίον διαδηλωτών στην Πλατεία Ταχρίρ και για την αντίρρησή του στη στρατιωτική θητεία.
Η απεργία πείνας έκανε το βάρος του να κατρακυλήσει και οι αρχές των φυλακών του αρνήθηκαν τα φάρμακα που χρειάζεται για να αντιμετωπίσει τα καρδιολογικά του προβλήματα.
Μέλη της οικογένειάς του είπαν στη Διεθνή Αμνηστία ότι φοβούνται για τη ζωή του γιού τους και έχουν κλείσει θέση γι’ αυτόν στην εντατική μονάδα του Νοσοκομείου Χαγιάτ, ελπίζοντας ότι θα αφηνόταν ελεύθερος μετά την πρόσφατη ακρόαση στο δικαστήριο.
Αλλά το στρατοδικείο έχει αρνηθεί να αφήσει ελεύθερο τον Μάικελ Ναμπίλ Σανάντ ακόμα και προσωρινά για να λάβει ιατρική περίθαλψη.
Τα μέλη της οικογένειας του είπαν ότι σκοπεύει να συνεχίσει την απεργία πείνας.