Η ποινή φυλάκισης τριών ετών του κρατούμενου συνείδησης Μάικελ Ναμπίλ Σάναντ μειώθηκε σήμερα σε δύο έτη, έπειτα από επανεκδίκαση ενώπιον στρατιωτικού δικαστηρίου.
Φυλακίστηκε τον Απρίλιο για την άσκηση κριτικής, μέσω της σελίδας του στο Facebook, στις μετά-Μουμπάρακ στρατιωτικές αρχές, καθώς και για «διασπορά ψευδών και φημών σχετικά με τις ένοπλες δυνάμεις» στο ιστολόγιό του.
«Ο Μάικελ Ναμπίλ Σάναντ θα πρέπει να αφεθεί ελεύθερος άμεσα και άνευ όρων», δήλωσε η Χασίμπα Χατζ Σαχράουι, Αναπληρώτρια Διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστία για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.
«Είναι ένας κρατούμενος συνείδησης που εξαρχής δεν θα έπρεπε να διωχθεί».
Ο Μάικελ βρίσκεται σε απεργία πείνας από τον Αύγουστο διαμαρτυρόμενος ενάντια στην φυλάκισή του και τη δίκη του ενώπιον στρατιωτικού δικαστηρίου, επιβιώνοντας με κατανάλωση υγρών.
Πρόσφατα, αξιωματούχοι του στρατού, φέρονται να του ζήτησαν να απολογηθεί στο Ανώτατο Συμβούλιο των Ενόπλων Δυνάμεων για τα γραπτά του, αλλά αρνήθηκε.
Η Διεθνής Αμνηστία είναι αντίθετη στη δίκη πολιτών σε στρατιωτικά δικαστήρια και θεωρεί τις δίκες αυτές ως άδικες, καθώς παραβιάζουν τα δικαιώματα του κατηγορούμενου να δικαστεί ενώπιον ενός ανεξάρτητου και αμερόληπτου δικαστηρίου.
«Ο γιος μου καταδικάστηκε σήμερα επειδή είπε την αλήθεια για το τι συνέβη στην Πλατεία Ταχρίρ (κατά τη διάρκεια της εξέγερσης του 2011)», δήλωσε στη Διεθνή Αμνηστία ο πατέρας του Μάικελ, Ιμπραχήμ Σάναντ.
« Εμείς οι Αιγύπτιοι αντιμετωπίζουμε αδικία και ανισότητα από τις ένοπλες δυνάμεις που λένε κάτι και πράττουν εντελώς διαφορετικά».
Ο Μάικελ Ναμπίλ Σάναντ παραμένει αποφασισμένος να διαμαρτυρηθεί για τη φυλάκισή του, ενώ δήλωσε στον αδερφό του Μαρκ, λίγο μετά την ετυμηγορία: «Δεν είμαι καλύτερος από αυτούς που έχουν πεθάνει ή έχουν χάσει τα μάτια τους».
Πέραν της σημερινής καταδίκης του σε δύο χρόνια φυλάκιση, στον Μάικελ Ναμπίλ Σάναντ επεβλήθη πρόστιμο 200 Αιγυπτιακών Λιρών και του ζητήθηκε να καταβάλει δικαστικά έξοδα αξίας 300 Αιγυπτιακών Λιρών για έναν δικηγόρο που του όρισε το στρατιωτικό δικαστήριο, ένα συνολικό ποσό περίπου 83 δολαρίων ΗΠΑ. Είχε αρνηθεί τη νομική εκπροσώπηση διαμαρτυρόμενος για τη δίκη του ενώπιον στρατιωτικού δικαστηρίου.
«Η χρήση στρατιωτικών δικαστηρίων εναντίον εκείνων που εκφράζουν τις απόψεις τους ειρηνικά, βάζοντας τους πίσω από κάγκελα ώστε να τους τιμωρήσουν, δείχνει ότι λίγα άλλαξαν από τότε που ο Πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ παραιτήθηκε», δήλωσε η Χασίμπα Χατζ Σαχράουι.
Πηγή: Διεθνής Αμνηστία