Πέμπτη 16 Απριλίου 2020

Ετήσια ανασκόπηση Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη το 2019 – καταχώρηση για την Ελλάδα – Απόσπασμα για τους αντιρρησίες συνείδησης


Αντιρρησίες συνείδησης

Παρά τις ορισμένες θετικές νομοθετικές τροποποιήσεις σχετικά με τους αντιρρησίες συνείδησης, συνεχίστηκαν οι σοβαρές παραβιάσεις των δικαιωμάτων τους καταλήγοντας σε συλλήψεις, διώξεις, πρόστιμα, δίκες σε στρατιωτικά δικαστήρια, επαναλαμβανόμενη τιμωρία και αναστολή ποινών φυλάκισης.

Τον Ιούνιο, η τότε κυβέρνηση μείωσε τη διάρκεια της πλήρους εναλλακτικής υπηρεσίας από 15 σε 12 μήνες, σε συμφωνία με τις συστάσεις των διεθνών φορέων για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η πλήρης στρατιωτική θητεία είναι εννέα μήνες στον στρατό ξηράς όπου υπηρετεί η συντριπτική πλειοψηφία των στρατευμένων. Επίσης, μείωσε τη διάρκεια των τριών κατηγοριών μειωμένης
εναλλακτικής υπηρεσίας σχεδόν στην ίδια διάρκεια με εκείνη της μειωμένης στρατιωτικής θητείας.

Ωστόσο, τον Οκτώβριο, η νέα κυβέρνηση επανέφερε την προηγούμενη διάρκεια των εναλλακτικών υπηρεσιών, που ήταν τιμωρητική και εισήγαγε διακρίσεις.

Δείτε ολόκληρη την καταχώρηση για την Ελλάδα από την Ετήσια ανασκόπηση της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη το 2019, εδώ.