Τρίτη, 30 Αυγούστου 2011

Αιγύπτιος μπλόγκερ σε απεργία πείνας


UA: 254/11 Index: MDE 12/048/2011 Αίγυπτος Ημερομηνία: 24 Αυγούστου 2011

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΕΚΚΛΗΣΗ

Αιγύπτιος μπλόγκερ σε απεργία πείνας

Ο Αιγύπτιος μπλόγκερ και κρατούμενος συνείδησης Μάικελ Ναμπίλ Σάναντ ξεκίνησε απεργία πείνας σήμερα διαμαρτυρόμενος ενάντια στη συνεχιζόμενη φυλάκισή του. Ο Μάικελ Ναμπίλ Σάναντ αρνείται επίσης να πάρει τα φάρμακά του, χωρίς τα οποία η υγεία του θα μπορούσε να είναι σε κίνδυνο.

Ο 25χρονος Μάικελ Ναμπίλ Σάναντ ξεκίνησε απεργία πείνας στις 23 Αυγούστου 2011, διαμαρτυρόμενος ενάντια στη συνεχιζόμενη φυλάκισή του στη φυλακή Αλ Μαργκ στην επαρχία Καλιουμπίγια, βόρεια του Καϊρου. Κάπου 10.000 Αιγύπτιοι έχουν δικαστεί από στρατοδικεία από τότε που οι ένοπλες δυνάμεις αναπτύχθηκαν στην Αίγυπτο στις 28 Ιανουαρίου. Ενώ κάποιοι από αυτούς που έχουν δικαστεί σε στρατοδικεία έχουν απελευθερωθεί με αναστολή, καμία ημερομηνία δεν έχει προγραμματιστεί για την έφεση του Μάικελ Ναμπίλ Σάναντ.
Ο Μάικελ Ναμπίλ Σάναντ συνελήφθη στις 28 Μαρτίου στο σπίτι του στο Κάιρο και κατηγορήθηκε για δημόσια προσβολή του στρατού μέσα από σχόλια που έκανε στο Facebook και για διασπορά ψευδών και φημών σχετικά με τις ένοπλες δυνάμεις στο ιστολόγιό του. Σε αυτό περιγράφει τις μέρες μέσα στα στρατόπεδα κατά την προετοιμασία για κατάταξη για στρατιωτική θητεία (εξαιρέθηκε αργότερα για λόγους υγείας), την αντίρρηση συνείδησής του στη στρατιωτική θητεία, τη σύλληψη, κράτηση και τα βασανιστήρια από το στρατό το Φεβρουάριο και την κριτική του στη χρήση βίας του στρατού εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών στην Πλατεία Ταχρίρ.
Δικάστηκε σε στρατοδικείο και καταδικάστηκε στις 10 Απριλίου σε τρία χρόνια φυλακή. Όταν οι δικηγόροι και η οικογένειά του έφτασαν στο δικαστήριο στις 10 Απριλίου για να παρακολουθήσουν τη δίκη, πληροφορήθηκαν ότι είχε αναβληθεί. Παρόλα αυτά, αργότερα έμαθαν ότι είχε στην πραγματικότητα λάβει χώρα χωρίς κανένας τους να είναι παρών.
Η οικογένεια του Μάικελ Ναμπίλ Σάναντ είπε στη Διεθνή Αμνηστία ότι είναι εξαιρετικά ανήσυχη για την υγεία του καθώς έχει πρόβλημα με την καρδιά και με την πίεσή του που απαιτεί καθημερινή χορήγηση φαρμάκων. Ανέφεραν ότι όταν συνελήφθη αρχικά ο Μάικελ Ναμπίλ Σάναντ δεν του επιτράπηκαν οποιεσδήποτε επισκέψεις από την οικογένειά του και δικηγόρους. Επίσης δεν έλαβε την απαραίτητη ιατρική περίθαλψη και η υγεία του χειροτέρευσε, οδηγώντας τον στο να χάσει τις αισθήσεις του σε μια περίπτωση.
Ο Μάικελ Ναμπίλ Σάναντ έχει συλληφθεί σε δύο προηγούμενες περιπτώσεις. Κρατήθηκε για σύντομο χρονικό διάστημα το Νοέμβριο μετά από την ανάρτηση μιας δήλωσης υπέρ της αντίρρησης συνείδησης στην ιστοσελίδα του. Στις αρχές του Φεβρουαρίου του 2011 συνελήφθη πηγαίνοντας σε μια διαμαρτυρία και κρατήθηκε για δυο μέρες πριν αφεθεί ελεύθερος. Η Διεθνής Αμνηστία πιστεύει ότι είναι κρατούμενος συνείδησης που κρατείται μόνο για την άσκηση του θεμιτού δικαιώματός του στην ελευθερία της έκφρασης.

Παρακαλούμε γράψτε αμέσως στα αραβικά, τα αγγλικά ή στη δική σας γλώσσα:
Καλέστε σε άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση του Μάικελ Ναμπίλ Σάναντ, καθώς η Διεθνής Αμνηστία πιστεύει ότι είναι κρατούμενος συνείδησης, που κρατείται μόνο για την ειρηνική άσκηση του δικαιώματός του στην ελευθερία της έκφρασης.
Καλέστε τις αιγυπτιακές αρχές να διασφαλίσουν ότι ο Μάικελ Ναμπίλ Σάναντ θα λάβει αρμόζουσα ιατρική περίθαλψη.
Καλέστε τις αιγυπτιακές αρχές να δικάσουν οποιονδήποτε πολίτη κατηγορείται για διεθνώς αναγνωρισμένο ποινικό αδίκημα σε πολιτικό δικαστήριο σύμφωνα με τα πρότυπα δίκαιης δίκης και όχι σε στρατοδικεία, ή αλλιώς να τον αφήσουν ελεύθερο.

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΣΤΕΙΛΤΕ ΕΚΚΛΗΣΕΙΣ ΠΡΙΝ ΤΙΣ 5 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011 ΠΡΟΣ:

Military General Attorney
Major-General Medhat Radwan
Military Judicial Department
Cairo, Egypt
Fax: +202 2 412 0980 (ζητήστε φαξ)
Προσφώνηση: Dear General Attorney

Director of Military Judiciary
Major-General Ahmed Abd Allah
Military Judicial Department
Cairo, Egypt
Fax: +202 2 402 4468 / +202 2 411 3452
Προσφώνηση: Dear Director
Παρακαλούμε ελέγξτε με το γραφείο του τμήματός σας πριν στείλετε εκκλήσεις μετά την παραπάνω ημερομηνία.

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΕΚΚΛΗΣΗ
Αιγύπτιος μπλόγκερ σε απεργία πείνας

Επιπρόσθετη πληροφόρηση

Το Ανώτατο Συμβούλιο των Ενόπλων Δυνάμεων έχει πει ότι 10.000 πολίτες έχουν δικαστεί από στρατοδικεία από τότε που οι ένοπλες δυνάμεις αναπτύχθηκαν στις 28 Ιανουαρίου. Και άλλοι εκτός από τον Μάικελ Ναμπίλ Σάναντ έχουν δικαστεί και καταδικαστεί από στρατοδικεία για «προσβολή του στρατού». Τα στρατοδικεία έχουν επίσης χρησιμοποιηθεί μαζικά για να συμπεριλάβουν αυτούς που συνελήφθησαν σε διαδηλώσεις, εργάτες που κάνουν απεργίες, αυτούς που κατηγορούνται για «βιαιότητες», για παραβίαση της απαγόρευσης κυκλοφορίας, κατοχή παράνομων όπλων, καταστροφή περιουσιών, κλοπή ή επίθεση.
Εφέσεις σε στρατοδικεία υπόκεινται σε διαδικασίες και κανονισμούς εφέσεων αναίρεσης, όπου το Ανώτατο Δικαστήριο Στρατιωτικών Εφέσεων εξετάζει το νόμο, την ερμηνεία του και διαδικαστικά ζητήματα και όχι τις αποδείξεις αυτές καθαυτές ή την πραγματική βάση των κατηγοριών.
Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο η Διεθνής Αμνηστία αντιτίθεται σε δίκη πολιτών από στρατοδικεία. Τέτοιες δίκες παραβιάζουν το δικαίωμα σε δίκαιη και δημόσια δίκη ενώπιον αρμόδιου, ανεξάρτητου και αμερόληπτου δικαστηρίου, εγκαθιδρυμένου από το νόμο, όπως εγγυάται το Άρθρο 14 της Διεθνούς Σύμβασης για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα, της οποίας η Αίγυπτος είναι μέλος.
Όνομα: Μάικελ Ναμπίλ Σάναντ. (Maikel Nabil Sanad)
Γένος: Αρσενικό

UA: 254/11 Index: MDE 12/048/2011 Ημερομηνία: 24 Αυγούστου 2011