Τετάρτη, 31 Αυγούστου 2011

Περαιτέρω πληροφόρηση: Αιγύπτιος μπλόγκερ στην απομόνωση


Περαιτέρω πληροφόρηση στο UA: 254/11 Index: MDE 12/049/2011 Αίγυπτος Ημερομηνία: 30 Αυγούστου 2011

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΕΚΚΛΗΣΗ

Αιγύπτιος μπλόγκερ στην απομόνωση

Η οικογένεια του κρατούμενου συνείδησης Μάικελ Ναμπίλ Σάναντ, ο οποίος ξεκίνησε απεργία πείνας στις 23 Αυγούστου, είπε στη Διεθνή Αμνηστία ότι είναι στην απομόνωση και η υγεία του έχει χειροτερεύσει πολύ.

Ο μπλόγκερ Μάικελ Ναμπίλ Σάναντ, 25 ετών, είναι σε απεργία πείνας από τις 23 Αυγούστου, διαμαρτυρόμενος ενάντια στη συνεχιζόμενη φυλάκισή του στη φυλακή Αλ Μαργκ, στην επαρχία Καλιουμπίγια, βόρεια του Καϊρου. Αρχικά αρνήθηκε να φάει, αλλά συνέχισε [αρνούμενος] να πιεί νερό και να πάρει τα φάρμακά του. Η οικογένειά του λέει ότι από σήμερα δε θα παίρνει πια νερό ή φάρμακα.
Η οικογένειά του επιτρέπεται να τον δει μια φορά κάθε 15 μέρες. Παρόλα αυτά, όταν προσπάθησαν να τον δουν όπως ήταν προγραμματισμένο στις 30 Αυγούστου, οι αρχές των φυλακών τους είπαν ότι δεν ήθελε να δει κανέναν. Η οικογένειά του είναι πολύ ανήσυχη ότι αυτό σημαίνει ότι είναι άρρωστος ή υφίσταται κακομεταχείριση, συμπεριλαμβανομένης της απομόνωσης: ποτέ δεν αρνήθηκε να τους δει στο παρελθόν.
Παρόλο που η οικογένεια δεν είχε απευθείας πρόσβαση στον Μάικελ Ναμπίλ Σάναντ από τότε που άρχισε την απεργία πείνας, τους ειπώθηκε ότι ήταν σε απομόνωση από τις 24 Αυγούστου, κάτι που τώρα επιβεβαιώθηκε από τις αρχές των φυλακών. Η οικογένεια είπε επίσης στη Διεθνή Αμνηστία ότι κατά τη διάρκεια των πρώτων ημερών της απεργίας πείνας του, οι φρουροί της φυλακής επισκέπτονταν τον Μάικελ Ναμπίλ Σάναντ και τον απειλούσαν με κατασκευασμένες κατηγορίες περί ναρκωτικών εάν δε σταματούσε. Τελικά αναγνώρισαν επισήμως ότι ήταν σε απεργία πείνας αλλά κατέγραψαν ότι ξεκίνησε στις 25 Αυγούστου, όχι στις 23 Αυγούστου.
Η οικογένεια του Μάικελ Ναμπίλ Σάναντ είναι εξαιρετικά ανήσυχη για την υγεία του και της ειπώθηκε από πηγές που δεν αποκαλύπτονται ότι η υγεία του πράγματι έχει χειροτερεύσει πολύ. Πιστεύουν ότι η ζωή του είναι σε μεγάλο κίνδυνο τώρα που δεν παίρνει τα φάρμακά του για τα προβλήματα της καρδιάς και της πίεσης. Ανησυχούν επίσης ότι δε λαμβάνει κατάλληλη ιατρική περίθαλψη από τους γιατρούς της φυλακής.
Ο Μάικελ Ναμπίλ Σάναντ συνελήφθη στις 28 Μαρτίου στο σπίτι του στο Κάιρο, δικάστηκε σε στρατοδικείο στις 10 Απριλίου και καταδικάστηκε σε 3 χρόνια φυλακή για δημόσια προσβολή του στρατού μέσα από σχόλια που έκανε στο Facebook και για υποτιθέμενη διασπορά ψευδών και φημών σχετικά με τις ένοπλες δυνάμεις στο ιστολόγιό του. Η Διεθνής Αμνηστία τον θεωρεί κρατούμενο συνείδησης φυλακισμένο μόνο για την θεμιτή άσκηση του δικαιώματός του στην ελευθερία της έκφρασης.

Παρακαλούμε γράψτε αμέσως στα αραβικά, τα αγγλικά ή στη γλώσσα σας:

Ζητώντας από τις αρχές να αφήσουν ελεύθερο τον Μάικελ Ναμπίλ Σάναντ άμεσα και άνευ όρων, καθώς η Διεθνής Αμνηστία πιστεύει ότι είναι κρατούμενος συνείδησης, που κρατείται μόνο εξαιτίας της ειρηνικής άσκησης του δικαιώματός του στην ελευθερία της έκφρασης.
Καλώντας τες να διασφαλίσουν ότι ο Μάικελ Ναμπίλ Σάναντ λαμβάνει οποιαδήποτε ιατρική περίθαλψη απαιτείται.
Καλώντας τες να διασφαλίσουν ότι ο Μάικελ Ναμπίλ Σάναντ δεν υφίσταται καμιά μορφή κακομεταχείρισης.

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΣΤΕΙΛΤΕ ΕΚΚΛΗΣΕΙΣ ΠΡΙΝ ΤΙΣ 11 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011 ΠΡΟΣ:

Military General Attorney
Major-General Medhat Radwan
Military Judicial Department
Cairo, Egypt
Fax: +202 2 412 0980 (ask for fax)
Προσφώνηση: Dear General Attorney

Director of Military Judiciary
Major-General Ahmed Abd Allah
Military Judicial Department
Cairo, Egypt
Fax: +202 2 402 4468 / +202 2 411 3452
Προσφώνηση: Dear Director
Παρακαλούμε ελέγξτε με το γραφείο του τμήματός σας πριν στείλετε εκκλήσεις μετά την παραπάνω ημερομηνία. Αυτή είναι η πρώτη επικαιροποίηση του UA 254/11. Περαιτέρω πληροφόρηση: www.amnesty.org/en/library/info/MDE12/048/2011/en

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΕΚΚΛΗΣΗ

Αιγύπτιος μπλόγκερ στην απομόνωση

ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Η οικογένεια του Μάικελ Ναμπίλ Σάναντ είπε στη Διεθνή Αμνηστία ότι όταν αυτός συνελήφθη δεν του επιτράπηκαν επισκέψεις από την οικογένειά του ή δικηγόρους. Δεν έλαβε κατάλληλη ιατρική περίθαλψη και η υγεία του χειροτέρευσε, ώστε σε μια περίπτωση έχασε τις αισθήσεις του.
Ο Μάικελ Ναμπίλ Σάναντ έχει συλληφθεί δύο φορές στο παρελθόν. Κρατήθηκε για σύντομο χρονικό διάστημα τον Νοέμβριο του 2010 μετά την ανάρτηση δήλωσης υπέρ της αντίρρησης συνείδησης στην ιστοσελίδα του. Στις αρχές Φεβρουαρίου 2011 συνελήφθη καθοδόν προς μια δημόσια διαμαρτυρία και κρατήθηκε για δύο μέρες. Η Διεθνής Αμνηστία πιστεύει ότι είναι κρατούμενος συνείδησης που κρατείται μόνο για την ειρηνική άσκηση του δικαιώματός του στην ελευθερία της έκφρασης.
Το Ανώτατο Συμβούλιο των Ενόπλων Δυνάμεων έχει πει ότι 10.000 πολίτες έχουν δικαστεί από στρατοδικεία από τότε που οι ένοπλες δυνάμεις αναπτύχθηκαν στις 28 Ιανουαρίου. Και άλλοι εκτός από τον Μάικελ Ναμπίλ Σάναντ έχουν δικαστεί και καταδικαστεί σε στρατοδικεία με τις κατηγορίες της «προσβολής του στρατού». Τα στρατοδικεία έχουν επίσης χρησιμοποιηθεί μαζικά για να συμπεριλάβουν αυτούς που συνελήφθησαν σε διαμαρτυρίες, εργάτες που κάνουν απεργία, αυτούς που κατηγορούνται για «βιαιότητες», για παραβίαση της απαγόρευσης κυκλοφορίας, παράνομη κατοχή πυροβόλων όπλων, καταστροφή περιουσιών, κλοπή ή επίθεση.
Οι εφέσεις σε στρατοδικεία υπόκεινται σε διαδικασίες και κανονισμούς εφέσεων αναίρεσης όπου το Ανώτατο Δικαστήριο Στρατιωτικών Εφέσεων εξετάζει το νόμο, την ερμηνεία του και διαδικαστικά ζητήματα και όχι τις αποδείξεις καθαυτές ή την πραγματική βάση των κατηγοριών.
Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, η Διεθνής Αμνηστία αντιτίθεται στις δίκες πολιτών από στρατοδικεία. Τέτοιες δίκες παραβιάζουν το δικαίωμα σε μία δίκαιη και δημόσια δίκη ενώπιον ενός αρμόδιου, ανεξάρτητου και αμερόληπτου δικαστηρίου που να έχει εγκαθιδρυθεί με νόμο, όπως εγγυάται το Άρθρο 14 της Διεθνούς Σύμβασης για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα, της οποίας η Αίγυπτος είναι κράτος μέλος.

Όνομα: Μάικελ Ναμπίλ Σάναντ (Maikel Nabil Sanad)
Γένος: αρσενικό

Περαιτέρω πληροφόρηση στο UA: 254/11 Index: MDE 12/048/2011 Egypt

Πηγή: Amnesty International