Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

ΚΑΝΑΔΑΣ: Γυναίκα απο τις ΗΠΑ κρατείται ως κρατούμενη συνείδησης (FU UA: 263/12)


Στις 20 Σεπτεμβρίου, η αμερικανίδα στρατιωτικός Κίμπερλι Ριβέρα συνελήφθη από τις στρατιωτικές υπηρεσίες των ΗΠΑ κατά την επιστροφή της στη χώρα, μετά την απέλαση της από τον Καναδά. Έκτοτε βρίσκεται υπό κράτηση και θα δικαστεί από στρατοδικείο με την κατηγορία της λιποταξίας, κατηγορία που επιφέρει ποινή φυλάκισης. Δεδομένου ότι κρατείται μόνο λόγω της συνειδητής άρνησης της να συμμετέχει στον πόλεμο του Ιράκ θεωρείται αντιρρησίας συνείδησης.
Σύμφωνα με αναφορές, η Kimberly Rivera συνελήφθη στις 20 Σεπτεμβρίου προσπαθώντας να περάσει από ένα συνοριακό πέρασμα στην πολιτεία της Νέας Υόρκης. Η Rivera επέστρεφε στις ΗΠΑ μετά από την απόρριψη της αίτησης της προς το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο του Καναδά να σταματήσει η απέλαση της, εν αναμονή της έκβασης της αίτησης που είχε υποβάλει να παραμείνει στην χώρα για ανθρωπιστικούς λόγους. Σύμφωνα με τον δικηγόρο της βρίσκεται αντιμέτωπη με ποινή φυλάκισης από δύο έως πέντε χρόνια.
Στις αρχές του 2007 και ενώ βρισκόταν σε άδεια από την μονάδα της στο Ιράκ, η Ριβέρα εγκατέλειψε τον στρατό χωρίς να έχει πάρει έγκριση και πήγε με την οικογένεια της στον Καναδά. Είχε ήδη αποφασίσει ότι δεν μπορούσε πλέον να συμμετάσχει στον πόλεμο του Ιράκ ή σε οποιονδήποτε άλλο πόλεμο, λόγω ηθικών ενστάσεων. Στον Καναδά αιτήθηκε άσυλο ως πρόσφυγας, αλλά η αίτηση της απορρίφτηκε. Τον Ιανουάριο του 2009, διατάχθηκε να φύγει από την χώρα, αλλιώς θα έπρεπε να απελαθεί, διαδικασία που αναβλήθηκε προσωρινά, μέχρι να εξεταστεί η ένσταση που είχε καταθέσει.
Κατά την διάρκεια της παραμονής της στον Καναδά, η Κίμπερλι Ριβέρα είχε μιλήσει δημόσια για την αντίθεση της στον πόλεμο του Ιράκ, και ο δικηγόρος της στην προσπάθεια του να σταματήσει την απέλαση της, προσκόμισε αποδείξεις σύμφωνα με τις οποίες οι αντιρρησίες συνείδησης που δημοσιοποίησαν τις αντιρρήσεις τους για τον πόλεμο αντιμετωπίστηκαν πολύ πιο σκληρά κατά την επιστροφή τους στις ΗΠΑ σε σχέση με άλλους που δεν είχαν μιλήσει.
ΥΠΟΓΡΑΨΕ ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΓΡΑΜΜΑ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 2 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΚΑΙ:
  • Κάλεσε τις αρχές να απελευθερώσουν άμεσα και χωρίς όρους την Κίμπερλι Ριβέρα,
  • Τόνισε ότι η Ριβέρα είναι κρατούμενη συνείδησης που κρατείται μόνο εξαιτίας της αντίρρησης της να συμμετάσχει στον πόλεμο του Ιράκ. 
Cease the deportation proceedings against Kimberly Rivera
Secretary of the Army
The Honorable John McHugh
1400 Defense Pentagon
Washington, DC 20301-1400
USA

Dear Secretary McHugh,

Ι am writing to you to urge you that Kimberly Rivera is released immediately and unconditionally, and point out that she is a prisoner of conscience, imprisoned solely for her conscientious objection to participating in the armed conflict in Iraq.

Yours sincerely,
 
Μπες στον ιστότοπο του Ελληνικού Τμήμτος της Διεθνούς Αμνηστίας και υπόγραψε στη σχετική φόρμα.