Τετάρτη, 19 Σεπτεμβρίου 2012

ΚΑΝΑΔΑΣ: Γυναίκα απο τις ΗΠΑ πιθανή κρατούμενη συνείδησης (UA 263/12)

Γυναίκα στρατιωτικός και αρνητής του πολέμου στο Ιράκ, η Κίμπερλι Ριβέρα, αντιμετωπίζει άμεσα απέλαση από τον Καναδά προς τις ΗΠΑ, όπου διατρέχει τον κίνδυνο να δικαστεί από στρατοδικείο για λιποταξία και να φυλακιστεί από 2 έως 5 χρόνια. Εάν φυλακιστεί θα είναι κρατούμενη συνείδησης.Σύμφωνα με μια δήλωση που έκανε η Κίμπερλι Ριβέρα, λίγο πριν η μονάδα της διαταχθεί να μεταβεί στο Ιράκ, τον Οκτώβριο του 2006, άρχισε να έχει αμφιβολίες για τη συμμετοχή της στη σύρραξη αφότου μελέτησε τις διδαχές της Βίβλου για τη βία. Ενόσω ήταν στο Ιράκ, άρχισε να αμφιβάλλει σοβαρά για την αιτιολόγηση υπέρ του πολέμου, τη συμμετοχή της σε αυτόν και το να είναι μέλος του στρατού των ΗΠΑ.
Καθώς βρισκόταν σε άδεια στις ΗΠΑ, τον Ιανουάριο του 2007, η Κίμπερλι Ριβέρα λέει ότι αποφάσισε ότι δεν μπορούσε πλέον ηθικά να συμμετέχει στον πόλεμο του Ιράκ ή σε οποιαδήποτε άλλη σύρραξη και άρχισε να αναζητά τρόπους να πετύχει την απαλλαγή της από τις στρατιωτικές της υποχρεώσεις. Αποφάσισε ότι δεν υπήρχε άλλη επιλογή από το να βγει αδικαιολογήτως απούσα, καθώς αντιλήφθηκε ότι δεν θα αναγνωριζόταν ως αντιρρησίας συνείδησης και φοβήθηκε ότι θα επέστρεφε στο Ιράκ ενόσω θα εξεταζόταν η αίτησή της για να αναγνωριστεί ως τέτοια.
Η Κίμπερλι Ριβέρα πήγε στον Καναδά με την οικογένειά της τον Φεβρουάριο του 2007, για να αποφύγει να σταλεί πίσω στο Ιράκ. Στον Καναδά έκανε αίτηση για προστασία ως πρόσφυγας, αλλά απορρίφθηκε και τον Ιανουάριο του 2009 διατάχθηκε να αποχωρήσει από τη χώρα, ειδάλλως θα αντιμετώπιζε απέλαση. Η απέλασή της αναβλήθηκε καθώς έκανε έφεση εναντίον αυτής της απόφασης.
Η Κίμπερλι Ριβέρα, η οποία μίλησε δημόσια για την αντίθεσή της στην ένοπλη σύγκρουση στο Ιράκ, αντιμετωπίζει τώρα άμεση απέλαση προς τις ΗΠΑ. Κατά την προσπάθεια να σταματήσει την απομάκρυνσή της, ο δικηγόρος της Κίμπερλι Ριβέρα, υπέβαλε στοιχεία για να δείξει ότι εκείνοι που μιλούν δημόσια σχετικά με τις αντιρρήσεις τους στην δράση των ΗΠΑ στο Ιράκ, έχουν υποστεί πιο σκληρή μεταχείριση από εκείνους που δεν το κάνουν, κατά την επιστροφή τους στις ΗΠΑ. Αξιωματούχοι του στρατού φέρονται να έχουν επιβεβαιώσει ότι η Κίμπερλι Ριβέρα θα συλληφθεί και θα διωχθεί μόλις επιστρέψει στη χώρα. Μια αίτηση για αναβολή της απέλασής της για ανθρωπιστικούς λόγους και λόγους ευσπλαχνίας, βασισμένη στο συμφέρον των τεσσάρων παιδιών της, εκκρεμεί.

ΥΠΟΓΡΑΨΕ το παρακάτω γράμμα μέχρι τις 30 σεπτεμβριου:
  • Καλώντας τις αρχές να σταματήσουν τις διαδικασίες απέλασης εναντίον της Κίμπερλι Ριβέρα ή τουλάχιστον να αναβάλλουν την απέλασή της μέχρι να εξεταστεί η αίτησή της να παραμείνει στον Καναδά για ανθρωπιστικούς λόγους και λόγους ευσπλαχνίας, η οποία εκκρεμεί.
  • Δηλώνοντας ότι η Κίμπερλι Ριβέρα θα θεωρηθεί κρατούμενη συνείδησης εάν φυλακιστεί μόνο εξαιτίας της συνειδησιακής της αντίρρησης να συμμετάσχει στην ένοπλη σύγκρουση στο Ιράκ.
Cease the deportation proceedings against Kimberly Rivera
The Right Honourable Stephen Harper
Office of the Prime Minister
80 Wellington Street
Ottawa, ON K1A 0A2
Canada

Copies to:

The Honorable Jason Kenney, PC MP
Minister of Citizenship Immigration and Multiculturalism
325 East Block
House of Commons
Ottawa, ON K1A 0A6, Canada

Dear Prime Minister,

Ι am writing to you regarding the case of Kimberly Rivera, who faces deportation from Canada to the USA by 20 September where she risks being court-martialled for desertion and jailed for between two to five years. If imprisoned, she would be a prisoner of conscience.

I urge you to cease deportation proceedings against Kimberly Rivera or, at a minimum, defer her deportation until her pending application to remain in Canada on humanitarian and compassionate grounds has been considered. I would also like to remind you as well that Kimberly Rivera will be considered a prisoner of conscience if she were imprisoned solely because of her conscientious objection to participating in the armed conflict in Iraq.

Yours sincerely,
Μπείτε στον ιστότοπο του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας για να υπογράψετε τη σχετική φόρμα