Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2018

Συνάντηση της διεθνούς αμνηστίας με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Άμυνας σχετικά με τους αντιρρησίες συνείδησης

Ενόψει των  ενδεχόμενων τροποποιήσεων της στρατολογικής νομοθεσίας, αντιπροσωπεία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας συναντήθηκε με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Παναγιώτη Ρήγα, ζητώντας του να λάβει υπόψη στο νέο νόμο τις σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων των αντιρρησιών συνείδησης, όπως έχουν επισημανθεί στο πλαίσιο τουλάχιστον έξι ευρωπαϊκών ή διεθνών φορέων (ΟΗΕ), την τελευταία τριετία. Οι εκπρόσωποι της Διεθνούς Αμνηστίας κατέθεσαν αναλυτικό υπόμνημα για τις ανάγκες εναρμόνισης διαφόρων διατάξεων σχετικά με τους αντιρρησίες συνείδησης, με το διεθνές δίκαιο και τα διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι συστάσεις που υποβλήθηκαν αφορούν, μεταξύ άλλων, την ανάγκη για:
  • άρση της τιμωρητικής φύσης της εναλλακτικής υπηρεσίας και των διακρίσεων που υφίστανται οι αντιρρησίες συνείδησης ως προς τη διάρκεια, τον τόπο εκπλήρωσης, τις απαραίτητες παροχές και καλύψεις δαπανών μετακίνησης, κ.α..
  • μεταφορά της εξέτασης των αιτήσεων για καθεστώς εναλλακτικής υπηρεσίας υπό τον πλήρη έλεγχο πολιτικών αρχών (δηλ. εκτός ΥΠΕΘΑ) και σε μια επιτροπή αμιγώς πολιτικής σύνθεσης
  • παύση των παραβιάσεων του δικαιώματος σε δίκαιη δίκη (δίκες αντιρρησιών συνείδησης από στρατοδικεία, επανειλημμένες τιμωρίες, ερήμην καταδίκες)
  • άρση των διακρίσεων εις βάρος των αντιρρησιών συνείδησης μεγάλης ηλικίας (ποσό εξαγοράς, ελάχιστη διάρκεια εναλλακτικής υπηρεσίας κ.α.)
  • κατοχύρωση του δικαιώματος στην αντίρρηση συνείδησης και μετά την κατάταξη, συμπεριλαμβανομένων εθελοντών/επαγγελματιών στρατιωτικών, όπως και σε καιρό πολέμου.
  • παύση διώξεων και άρση των μέχρι τώρα ποινικών και διοικητικών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί μέχρι σήμερα σε αντιρρησίες συνείδησης (συμπεριλαμβανομένων των ολικών αρνητών στράτευσης) κατά παραβίαση του διεθνούς δικαίου.
Ως Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τα ανθρώπινα δικαιώματα των αντιρρησιών συνείδησης και θα παρακολουθούμε από κοντά τις οποιεσδήποτε νομοθετικές πρωτοβουλίες.

Πηγή: Διεθνής Αμνηστία