Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2018

Ο απεσταλμένος των ΗΠΑ που θα επισκεφθεί την Ερυθραία θα πρέπει να απαιτήσει ενέργειες για το απαράδεκτο φαινόμενο των αυθαίρετων κρατήσεων



Ο Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για Αφρικανικές Υποθέσεις Τίμπορ Νάγκι, κατά την επίσκεψή του στην Ερυθραία τις επόμενες ημέρες, θα πρέπει να απαιτήσει την αποφυλάκιση όλων όσων κρατούνται αποκλειστικά επειδή άσκησαν τα δικαιώματά τους στην ελευθερία έκφρασης και πεποίθησης, συμπεριλαμβανομένης της Ciham Ali που έχει επίσης αμερικανική υπηκοότητα, δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία.

Η Ciham Ali συνελήφθη το 2012, όταν ήταν 15 ετών, επειδή προσπάθησε να φύγει από τη χώρα κατά παραβίαση της πολιτικής της Ερυθραίας για την εθνική θητεία. Κρατείται χωρίς επικοινωνία με τον έξω κόσμο και η οικογένειά της δεν την έχει δει ή ακούσει από τότε.

«Ο Υφυπουργός Νάγκι θα πρέπει να τονίσει την επείγουσα ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι οικτρές επιδόσεις της Ερυθραίας στα ανθρώπινα δικαιώματα. Δεν θα έχει καλύτερη ευκαιρία να το κάνει πέρα από αυτήν την επίσκεψη», δήλωσε η Joan Nyanyuki, Διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ανατολική Αφρική, το Κέρας και τις Μεγάλες Λίμνες.

«Στη κορυφή της ατζέντας του θα πρέπει να τεθεί ο τρομακτικός αριθμός κρατουμένων συνείδησης που κρατούνται αυθαίρετα στη χώρα απλά επειδή εκφέρουν την άποψή τους. Χιλιάδες άνθρωποι όπως η Ciham Ali σαπίζουν στις φυλακές της Ερυθραίας απλά επειδή άσκησαν τα δικαιώματά τους, χωρίς ποτέ να κατηγορηθούν ή να δικαστούν για οποιοδήποτε έγκλημα.

«Τα τελευταία έξι χρόνια, η οικογένεια της Ciham έχει στερηθεί την αγαπημένη της κόρη αλλά δεν έχει χάσει την ελπίδα να την ξαναδεί. Ο Υφυπουργός Νάγκι θα πρέπει να πάρει αποφασιστικές πρωτοβουλίες ώστε να πιέσει για την άμεση και άνευ όρων αποφυλάκιση τόσο της Ciham όσο και όλων όσων κρατούνται σε όλη τη χώρα αποκλειστικά εξαιτίας της ειρηνικής άσκησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους».

Ο Υφυπουργός Νάγκι θα πρέπει επίσης να καλέσει τις αρχές της Ερυθραίας να τερματίσουν την πρακτική της επ’ αόριστον στράτευσης στο πλαίσιο της υποχρεωτικής εθνικής θητείας και να απολύσουν άμεσα όσους έχουν υπηρετήσει περισσότερο από τους 18 μήνες που προβλέπει η νομοθεσία.

Θα πρέπει επίσης να υπενθυμίσει στις αρχές να διασφαλίσουν ότι στο σύστημα εθνικής θητείας θα προβλέπεται η αντίρρηση συνείδησης περιλαμβάνοντας την επιλογή εκπλήρωσης μιας κατάλληλης, μη τιμωρητικής εναλλακτικής υπηρεσίας.

 Πηγή: Διεθνής Αμνηστία