Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

Στρατοδικεία για τους αντιρρησίες συνείδησης Διώξεις καταγγέλλει η Διεθνής Αμνηστία


image

21/09/2011 - 16:08


«Αρνούμαι να συμμετέχω στον ωμότερο εξουσιαστικό μηχανισμό. Ο στρατός συμβολίζει όλα αυτά που δεν είμαι, πολεμώντας αυτά που είμαι». Έτος 2007 και ο αντιρρησίας συνείδησης Ευάγγελος Μιχαλόπουλος, με αυτή τη δήλωσή του, αρνείται να υπηρετήσει «εναλλακτική θητεία».
«Αρνούμαι», πρόσθετε τότε ο Μιχαλόπουλος, «να κυνηγάω μετανάστριες και μετανάστες που το μόνο τους "έγκλημα" είναι ότι ψάχνουν ένα καλύτερο αύριο… Και όσο για την τιμωρητική σας "εναλλακτική θητεία", όταν γίνει ανθρώπινη το συζητάμε». Τελικά, καταδικάστηκε για ανυποταξία σε 8μηνη ποινή φυλάκισης με αναστολή από το Στρατοδικείο Αθηνών, στις 19 Φεβρουαρίου 2010, και στις 22/9 περνά ξανά από Στρατοδικείο.
Για την υποστήριξή του, ο Σύνδεσμος Αντιρρησιών Συνείδησης καλεί σε συγκέντρωση αλληλεγγύης στις 22/9 στις 9 το πρωί, έξω από το Στρατοδικείο στο Ρουφ (Πέτρου Ράλλη, και σε εκδήλωση οικονομικής ενίσχυσης στις 26/9, το απόγευμα, στο καφενείο – κολεκτίβα εργασίας «Παγκάκι» (Γ. Ολυμπίου 17-19, Κουκάκι). Περισσότερες πληροφορίες στο www.antirrisies.gr.

Η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει
Με αφορμή την υπόθεση Μιχαλόπουλου, το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας καταγγέλλει τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των αντιρρησιών συνείδησης από την ελληνική κυβέρνηση. Τονίζει, δε, πως η «εναλλακτική υπηρεσία» των 15 μηνών έναντι των 9 μηνών της κανονικής διάρκειας θητείας, αποτελεί μία «δυσμενή διάκριση», μία τιμωρητικής φύσης συμπεριφορά του κράτους απέναντι στους αντιρρησίες. Και παραθέτει κάποια ακόμα «περιστατικά», που δείχνουν ότι η υπόθεση Μιχαλόπουλου δεν είναι τυχαία ούτε η μοναδική:
- Στις 22/03/2011 ο ιδεολογικός αντιρρησίας συνείδησης, Μπάμπης Ακριβόπουλος, καταδικάστηκε για ανυποταξία σε 8μηνη ποινή φυλάκισης, με διετή αναστολή, από το Ναυτοδικείο Πειραιά. Ο Μπάμπης Ακριβόπουλος αρνήθηκε, για λόγους συνείδησης, να υπηρετήσει την τιμωρητική εναλλακτική υπηρεσία.
- Στις 23/02/2011 αναβλήθηκε η εκδίκαση της υπόθεσης του ιδεολογικού αντιρρησία συνείδησης Αβραάμ Πουλιάση για την κατηγορία της ανυποταξίας από το Στρατοδικείο Αθηνών. Ο Αβραάμ Πουλιάσης, ο οποίος δεν είναι πλέον υπόχρεος στράτευσης, καθότι 48 ετών σήμερα, κλήθηκε για στρατιωτική θητεία πριν το 1998, όταν δεν υπήρχε ακόμα εναλλακτική υπηρεσία, και αρνήθηκε να στρατευθεί.
- Στις 16/02/2011 εκδικάστηκε από το δικαστικό συμβούλιο του Αναθεωρητικού Στρατοδικείου Αθηνών η έφεση του θρησκευτικού αντιρρησία συνείδησης, Νικολάου Ξιάρχου, κατά του παραπεμπτικού βουλεύματος του δικαστικού συμβουλίου του Ναυτοδικείου Πειραιά για δεύτερη λιποταξία, και τον Μάρτιο του 2011 εκδόθηκε απορριπτικό βούλευμα και επιβλήθηκε εγγυοδοσία ύψους 3.000 ευρώ. Ο Νικόλαος Ξιάρχος ήταν επαγγελματίας στρατιωτικός και έγινε αντιρρησίας συνείδησης αφού βαφτίστηκε Χριστιανός Μάρτυρας του Ιεχωβά. Για την πρώτη λιποταξία καταδικάστηκε από το Αναθεωρητικό Στρατοδικείο Αθηνών, τον Σεπτέμβριο του 2008, σε ποινή φυλάκισης 3 ετών με πενταετή αναστολή.
- Στις 06/09/2010 απορρίφθηκε η αίτηση για εναλλακτική υπηρεσία που είχε καταθέσει στις 03/05/2010 ο θρησκευτικός αντιρρησίας συνείδησης Παύλος Σέμπρος, Χριστιανός Μάρτυρας του Ιεχωβά, με την αιτιολογία ότι δεν προσήλθε εμπρόθεσμα για τις ιατρικές εξετάσεις. Στις 10/12/2010 ο Παύλος Σέμπρος κατέθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτηση ακύρωσης της απορριπτικής απόφασης.
-Στις 06/09/2010 απορρίφθηκε η αίτηση για εναλλακτική υπηρεσία που είχε καταθέσει ο θρησκευτικός αντιρρησίας συνείδησης Δημήτριος Σκαμαγκούλης, αβάπτιστος ευαγγελιζόμενος Χριστιανός Μάρτυρας του Ιεχωβά, ο οποίος πέρασε από συνέντευξη στην ειδική επιτροπή του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας στις 31/05/2010. Στις 10/12/2010 ο Δημήτριος Σκαμαγκούλης κατέθεσε αίτηση ακύρωσης της απορριπτικής απόφασης στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Περισσότερα στο www.amnesty.org.gr
Πηγή: Athens Voice