Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

Διεθνής Αμνηστία: Τερματίστε επιτέλους τις διώξεις των αντιρρησιών συνείδησης

Ημερομηνία δημοσίευσης: 22/09/2011
 
Tην έντονη ανησυχία της για τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των αντιρρησιών συνείδησης στην Ελλάδα εκφράζει η Διεθνής Αμνηστία με αφορμή τη σημερινή δίκη του αντιρρησία συνείδησης Ευάγγελου Μιχαλόπουλου.
Ο Ευάγγελος Μιχαλόπουλος, ολικός αρνητής στράτευσης, δικάζεται σήμερα με την κατηγορία της ανυποταξίας από το Αναθεωρητικό Στρατοδικείο Αθηνών. Αρνήθηκε να υπηρετήσει την τιμωρητική εναλλακτική υπηρεσία το 2007, για ιδεολογικούς λόγους συνείδησης, και καταδικάστηκε για ανυποταξία σε 8μηνη ποινή φυλάκισης με αναστολή από το Στρατοδικείο Αθηνών, στις 19 Φεβρουαρίου 2010.
Η δίωξη κατά του Μιχαλόπουλου, τονίζει η διεθνής οργάνωση, παραβιάζει το δικαίωμά του στην αντίρρηση συνείδησης, καθόσον η εναλλακτική υπηρεσία την οποία καλείται να υπηρετήσει αποτελεί δυσμενή διάκριση. Η εναλλακτική υπηρεσία, όπως ισχύει σήμερα στην Ελλάδα, είναι τιμωρητικής φύσης και διάρκειας, υπόκειται στη δικαιοδοσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και διαρκεί 15 μήνες, ενώ η στρατιωτική θητεία διαρκεί 9 μήνες για τη μεγάλη πλειονότητα των στρατευσίμων. Ο Ευάγγελος Μιχαλόπουλος κλήθηκε να υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία στις 8 Μαΐου 2007. Αρνήθηκε δημόσια να υπηρετήσει, δηλώνοντας ότι «Αρνούμαι να συμμετέχω στον ωμότερο εξουσιαστικό μηχανισμό. Ο στρατός συμβολίζει όλα αυτά που δεν είμαι πολεμώντας αυτά που είμαι... Αρνούμαι να κυνηγάω μετανάστριες και μετανάστες που το μόνο τους 'έγκλημα' είναι ότι ψάχνουν ένα καλύτερο αύριο... Και όσο για την τιμωρητική σας 'εναλλακτική θητεία', όταν γίνει ανθρώπινη το συζητάμε. Προσφέρω καθημερινά στο κοινωνικό σύνολο, γιατί το θέλω και όχι γιατί με αναγκάζετε...».
Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τις ελληνικές αρχές να εναρμονίσουν επιτέλους τη σχετική νομοθεσία και πρακτική με τα ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα και συστάσεις και να τερματίσουν αμέσως όλες τις διώξεις, τις ποινές φυλάκισης και τα πρόστιμα εναντίον των αντιρρησιών συνείδησης.

Πηγή: Η Αυγή