Σάββατο 26 Μαΐου 2012

Καψόνι η εναλλακτική θητεία


image
26/05/2012 - 14:46

Εκδήλωση της Διεθνούς Αμνηστίας για την αντίρρηση συνείδησης



Στο Ιράν ο όρος «αντιρρησίας συνείδησης» δεν υπάρχει καν. Εάν εμφανιστεί κάποιος «τέτοιος», θεωρείται ότι εγκληματεί σε βάρος της κυβέρνησης, και τιμωρείται με φυλάκιση, νοσηλεία και υποχρεωτική λήψη ψυχοφαρμάκων. Αλλά και η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει μια από τις πιο αυστηρές νομοθεσίες παγκοσμίως, όπως ανέφεραν οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση της Διεθνούς Αμνηστίας την Παρασκευή στον Χώρο Πολιτισμού @Ρουφ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αντιρρησιών Συνείδησης (15 Μαΐου).
Ορισμένα στοιχεία: η Ελλάδα, η Τουρκία και η Κύπρος διατηρούν τον υποχρεωτικό χαρακτήρα της στρατιωτικής θητείας, σε αντίθεση με άλλες βαλκανικές χώρες όπως οι Αλβανία, πΓΔΜ και Βουλγαρία. Επίσης, το άρθρο 220 του ποινικού κώδικα τιμωρεί όσους εκφράζονται δημόσια κατά του στρατού και της θητείας (διάταξη που ευτυχώς πρακτικά δεν εφαρμόζεται πλέον). Στην Ευρώπη, οι πιο αυστηρές κυρώσεις για τους αρνητές προβλέπονται στην Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν και στην Τουρκία, ενώ παγκοσμίως στη Νότια Κορέα.
Στη χώρα μας σήμερα, με υπουργική απόφαση η υποχρεωτική θητεία έχει οριστεί στους 9 μήνες και η εναλλακτική στους 15. Όσοι δεν αποδέχονται ούτε την εναλλακτική θητεία, διώκονται μέχρι τα 45 τους και δεν μπορούν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό, ενώ από το 2010 έχει καθιερωθεί πρόστιμο 6.000 για κάθε ανυποταξία.
Αναφορικά με την εναλλακτική θητεία, ο Άγγελος Νικολόπουλος, γενικός γραμματέας του Ευρωπαϊκού Γραφείου για την Αντίρρηση Συνείδησης, αφού τόνισε πως ο χαρακτήρας είπε ότι «κανείς δεν ξέρει να δώσει πληροφορίες, η στρατολογία έχει άγνοια και παραπέμπει για πληροφορίες στο Ίντερνετ». Και όταν καταφέρει τελικά κανείς να δηλώσει τη θέση του, καλείται να «περάσει» από επιτροπή στο Πεντάγωνο, όπου δέχεται ερωτήσεις του τύπου «αν πηγαίνεις σε πορείες» και «σε ποιο κόμμα ανήκεις».
Το δικαίωμα στην αντίρρηση συνείδησης είναι σύμφυτο του δικαιώματος στην ελευθερία σκέψης, συνείδησης και θρησκείας υπογράμμισε η Αλεξία Τσούνη από το Δίκτυο για το Δικαίωμα στην Αντίρρηση Συνείδησης του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.

*Περισσότερα για το θέμα μπορείτε να βρείτε στο www.amnesty.org.gr και στο www.antirrisies.gr

Πηγή: Athens Voice