Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Η Νότια Κορέα θα πρέπει να αφήσει αμέσως ελεύθερους όλους τους αντιρρησίες συνείδησης και να εισάγει εναλλακτικές της στρατιωτικής θητείας

Διεθνής Αμνηστία

Δημόσια Δήλωση

AI Index: ASA 25/006/2011

Ημερομηνία: 15 Μαΐου 2011

Πάνω από 850 αντιρρησίες συνείδησης – άνδρες που έχουν αρνηθεί τη στράτευση για λόγους συνείδησης – βρίσκονται αυτόν τον καιρό στη φυλακή στη Νότια Κορέα, εκτίοντας ποινές για αυτήν την άρνηση. Με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας Αντίρρησης Συνείδησης, η Διεθνής Αμνηστία καλεί την κυβέρνηση της Νοτίου Κορέας να λάβει επείγοντα μέτρα για να επανορθώσει αυτήν την ντροπιαστική κατάσταση.

Η μεγάλη πλειονότητα των αντιρρησιών συνείδησης στη Νότια Κορέα είναι Μάρτυρες του Ιεχωβά. Οι υπόλοιποι αρνούνται συνειδητά εξαιτίας άλλων θρησκευτικών πεποιθήσεων ή έχουν ηθικούς, ανθρωπιστικούς ή παρόμοιους λόγους για να αρνηθούν να εκτελέσουν στρατιωτική θητεία. Δεν υπάρχει πρόβλεψη στην νοτιοκορεατική νομοθεσία για τους αντιρρησίες συνείδησης στη στρατιωτική θητεία να κάνουν μια εναλλακτική πολιτική μορφή υπηρεσίας.

Η Διεθνής Αμνηστία πιστεύει ότι κάθε άτομο έχει το δικαίωμα να αρνείται να εκτελέσει στρατιωτική θητεία για λόγους συνείδησης ή βαθιάς προσωπικής πεποίθησης, χωρίς να υφίσταται καμία ποινική ή άλλη τιμωρία, και ότι αυτό το δικαίωμα ενυπάρχει στο ανθρώπινο δικαίωμα της ελευθερίας της σκέψης, συνείδησης και θρησκείας. Αυτό το δικαίωμα παρέχεται, μεταξύ άλλων, στο Άρθρο 18 της Διεθνούς Σύμβασης για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα (ICCPR). Το γενικό σχόλιο 22 της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ αναφέρει ότι ενώ «η Σύμβαση δεν αναφέρεται συγκεκριμένα σε ένα δικαίωμα στην αντίρρηση συνείδησης, … ένα τέτοιο δικαίωμα μπορεί να συνάγεται από το άρθρο 18, δεδομένου ότι η υποχρέωση να χρησιμοποιηθεί θανατηφόρα βία μπορεί να έρχεται σε σοβαρή σύγκρουση με την ελευθερία της συνείδησης και το δικαίωμα να εκδηλώνει κάποιος τη θρησκεία ή πεποίθησή του».

Τον Μάρτιο αυτού του έτους, μετά την εξέταση των περιπτώσεων 100 Νοτιοκορεατών αντιρρησιών συνείδησης που είχαν φέρει τις περιπτώσεις τους στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, η Επιτροπή έκρινε ότι η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας είχε παραβιάσει το Άρθρο 18 της ICCPR φυλακίζοντας άτομα που αρνήθηκαν για λόγους συνείδησης να αναλάβουν στρατιωτική υπηρεσία.

Η Επιτροπή δήλωσε περαιτέρω ότι η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας έχει υποχρέωση να παράσχει μια αποτελεσματική επανόρθωση για την παραβίαση των δικαιωμάτων των αντιρρησιών συνείδησης, συμπεριλαμβανομένης της αποζημίωσης, και να αποφύγει παρόμοιες παραβιάσεις στο μέλλον.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, το να γίνουν διατάξεις για τους αντιρρησίες συνείδησης δε χρειάζεται να διαβρώσει την αρχή της γενικής στράτευσης, την οποία η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας έχει δηλώσει ότι θεωρεί σημαντική για την κοινωνική συνοχή και ισότητα. Η Επιτροπή επεσήμανε ότι είναι δυνατόν θεωρητικά, και συνηθισμένο στην πράξη, να θεσπίζονται εναλλακτικές μορφές πολιτικής υπηρεσίας για τους αντιρρησίες συνείδησης. Δηλαδή, υπηρεσία που αποφέρει ανάλογο κοινωνικό όφελος και έχει ανάλογες απαιτήσεις από το άτομο, εξαλείφοντας άδικες διαφορές μεταξύ αυτών που συμμετέχουν στην υποχρεωτική στρατιωτική θητεία και αυτών στην εναλλακτική υπηρεσία.

Η Διεθνής Αμνηστία καλεί την κυβέρνηση της Νοτίου Κορέας να αντιμετωπίσει άμεσα τις ανησυχίες που εγέρθηκαν από την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων διασφαλίζοντας μια αποτελεσματική επανόρθωση για τους αντιρρησίες συνείδησης των οποίων τα δικαιώματα στην ελευθερίας της σκέψης, της συνείδησης και της θρησκείας παραβιάστηκαν, και να πάρει μέτρα για να διασφαλίσει ότι τέτοιες παραβιάσεις δε θα συμβούν στο μέλλον. Πιο συγκεκριμένα να:

  • Δώσει άμεση αμνηστία σε όλους τους αντιρρησίες συνείδησης που βρίσκονται αυτήν την περίοδο στη φυλακή στη Νότια Κορέα και να τους αφήσει ελεύθερους άμεσα και χωρίς όρους,
  • Να καθαρίσει τα ποινικά μητρώα και να παράσχει αρμόζουσα αποζημίωση για τους αντιρρησίες συνείδησης στη Νότια Κορέα που έχουν φυλακιστεί για την άρνηση στρατιωτικής θητείας εξαιτίας των συνειδητών τους πεποιθήσεων,
  • Να εναρμονίσει την εθνική νομοθεσία με τα διεθνή πρότυπα εισάγοντας διατάξεις για την αντίρρηση συνείδησης στη στρατιωτική θητεία, συμπεριλαμβανομένης της διασφάλισης ότι η εναλλακτική υπηρεσία είναι γνήσιου πολιτικού χαρακτήρα, μη τιμωρητική και υπό πολιτικό έλεγχο και διάρκειας συγκρίσιμης με αυτή της στρατιωτικής θητείας
  • Να διασφαλίσει ότι οι αντιρρησίες συνείδησης που εκπληρώνουν εναλλακτική υπηρεσία αντιμετωπίζονται ισότιμα σε σχέση με τα άτομα που υπηρετούν στρατιωτική θητεία σε ότι αφορά οποιαδήποτε οικονομικά ή άλλα ωφέλη, και ότι οι νομοθετικές διατάξεις ή κανονισμοί που λαμβάνουν υπόψη τη στρατιωτική θητεία για εργασιακούς, επαγγελματικούς ή συνταξιοδοτικούς σκοπούς, θα ισχύουν επίσης για την εναλλακτική υπηρεσία.

Υπόβαθρο

Τα δικαιώματα στην ελευθερία της συνείδησης και την ελευθερία της θρησκείας ενυπάρχουν στα Άρθρα 19 και 20 του Συντάγματος της Νότιας Κορέας. Στις 11 Νοεμβρίου 2010 το Συνταγματικό Δικαστήριο διεξήγαγε ακρόαση στο πλαίσιο υπόθεσης που εξετάζει τη συνταγματικότητα του Άρθρου 15(8) της Θέσπισης του Νόμου για την Εφεδρική Δύναμη της Πατρίδας και του Άρθρου 88(1)-1 του Νόμου Στρατιωτικών Θητειών (ΝΣΘ) και το εάν αυτά τα άρθρα παραβιάζουν θεμελιώδη δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος στην αντίρρηση συνείδησης.

Τον Σεπτέμβριο του 2007, το Υπουργείο Άμυνας της Νότιας Κορέας είχε ανακοινώσει σχέδια για εισαγωγή εναλλακτική υπηρεσίας για αντιρρησίες συνείδησης ως το 2009. Στις 24 Δεκεμβρίου 2008, η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε ότι αυτά τα σχέδια πάγωσαν επ’ αόριστον αναφέροντας έλλειψη δημόσιας υποστήριξης.
Στη Νότια Κορέα, οι άνδρες που αρνούνται να υποβληθούν στην υποχρεωτική στρατιωτική θητεία δικάζονται από πολιτικά δικαστήρια για παράβαση του ΝΣΘ. Υπό τον ΝΣΘ κανονικά όλες οι ηλικίες αρρένων από 18 έως 35 πρέπει να υπηρετήσουν κατά μέσο όρο 24 μήνες ενεργής στρατιωτικής θητείας ακολουθούμενης από μετέπειτα καθήκοντα στις Εφεδρικές Δυνάμεις για τα επόμενα οκτώ χρόνια. Οι περισσότεροι αντιρρησίες συνείδησης στη Νότια Κορέα σήμερα εκτίουν ένα ελάχιστο 18 μηνών στις φυλακές. Αφήνουν τις φυλακές με ποινικό μητρώο και συνεπώς υφίστανται διακρίσεις όταν αναζητούν εργασία.

Επανειλημμένες αποφάσεις της προηγούμενης Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ επί χρόνια αναγνώρισαν ότι η αντίρρηση συνείδησης στη στρατιωτική θητεία πηγάζει από αρχές και λόγους συνείδησης, συμπεριλαμβανομένων βαθιών πεποιθήσεων, που προκύπτουν από θρησκευτικά, ηθικά, ανθρωπιστικά ή παρόμοια κίνητρα. Το 2006, η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ κάλεσε την κυβέρνηση της Νότιας Κορέας να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αναγνωρίσει το δικαίωμα των αντιρρησιών συνείδησης να εξαιρούνται από τη στρατιωτική θητεία, και τους κάλεσε να εναρμονίσουν τη νομοθεσία με το Άρθρο 18 της ICCPR.